Magazin > Film & Glasba & TV
107 ogledov

Potovanje skozi Dan D čas

1/20
Žurnal24 main
V soboto, 13. februarja so Dan D nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Predstavili in ponovno izdali so prvi dve plošči Igra in Ko hodiš nad oblaki.

Novomeška skupina Dan D, ki je v zadnjem času intenzivno promovirala zadnjo studijsko izdajo Ure letenja za ekstravagantne ptice, se je tokrat odločila za nenavaden podvig, in sicer za ponovno izdajo prvih dveh plošč iz druge polovice devetdesetih let. Ker so prvotne edicije izšle v omejeni nakladi, potrebe trga po njihovi glasbi pa se v tistem času niso mogle primerjati z današnjimi, se jih do nedavnega v glasbenih trgovinah niti ni dalo več dobiti. Ime pa je medtem zraslo, poleg tega pa se je v roku zadnjih šestih let zamenjala polovica članov, tako da sta najnovejša v skupini (klaviaturist Boštjan Grubar in  basist Nikola Sekulovič) "trpela" za poznavanjem prvotnega materiala skupine. Tako so se odločili prirediti enkratni dogodek, ki se kot tak ne bo ponovil.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Rock kvintet je na oder prikorakal nekaj čez 20. uro. V ozadju smo lahko spremljali s komadi povezane projekcije, včasih so bile vizualije kar videospoti. Tomislav Jovanovič – Tokac je deloval sproščeno kot še nikdar. Že v štartu se je opravičil za prehlad in ves čas humorno animiral s preprostimi opazkami o gostih. Teh je bilo na odru kar precej (bivši člani, sodelujoči glasbeniki, podporne vokalistke). Med njimi se je zvrstil Primož Žižek – Pimpi, ki je s Tokcem napol zapel-napol zarepal komad Relativno hitro. Andrej Zupančič - Pali je pomagal pri izvedbi komada Potnik brez imena. Klaviaturist Borut Činč, legendarni član benda Buldožer je bil gost z najdaljšim gostovanjem na odru. Prisoten je bil pri komadih Nočem več nazaj, V tebi izgorim, Za naju punca in Igra. Verjetno je imelo kaj pri tem dejstvo, da je bil snemalec prvenca in producent obeh prvih plošč. Kitarist Aleš Bartelj in basist Primož Špelko sta prišla iz pogorišča Mercedes Banda, predhodnika Dan D. Zaigrala sta na note psihadeličnega energičnega rocka z dolgimi kitarskimi solažami. Kitare so zvenele težje in znotraj žanra bolj melodično kot ostali opus skupine. Klaviaturist Boštjan Grubar je zaradi prisotnosti Činča zamenjal svoje tipke za tamburin, ali pa je sledil Sekuloviču, ki se je med prisotnostjo ostalih basistov preprosto umaknil z odra. Pihalna sekcija En pleh je prišla v paketu z Alenko Godec, ki je bila Dan D-jem na začetku njihove kariere kot nekakšna mentorica. Družno so izvedli komad Dobro jutro. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nekatere je bend izvedel tudi samostojno (Ko hodiš nad oblaki, Ostani tu, Smej se, Tvoj, V naravo, Help).  "Pravijo, da smo statičen bend. Nocojšnji koncert pa je nasprotje temu". Statičnost bi lahko veljala tudi za obiskovalce, ki so se očitno varčevali za sam konec. Na noge so se postavili šele pri zadnjem komadu Igra. Vzdušje na višku se je zaključilo malo pred deseto uro z enim dodatkom in stoječimi ovacijami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.