Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

Pozdravljeni na koncu začetka

Konec začetka Prešernovo gledališče Kranj
Kaj se zgodi, če mož in žena zamenjata vlogi, da bi dokazala, čigavo delo je pomembnejše, si v Prešernovem gledališču v Kranju lahko ogledate nocoj ob 19.30.

Sean O Casey (1880–1964) velja za enega najpomembnejših irskih dramatikov. V realistično-satiričnih dramskih besedilih mu je uspelo prikazati življenje preprostih ljudi z družbenega obrobja in njihov vsakdanji boj za preživetje. O Casey je bil mojster komedije, v kateri se komično prepleta z resnimi toni, kar daje njegovemu delu prepoznaven in samosvoj pečat.

Že s prvim delom Senca pravega moža (The Shadow of a Gunman), uprizorjenim v Abbey Theatru v Dublinu leta 1923, je avtor doživel velik odziv, z naslednjimi dramami pa je njegov uspeh samo še rasel. Zaradi izgredov ob uprizoritvi besedi-la Plug in zvezde (The Plough and the Stars) je moral zapustiti domovino in pobegniti v Anglijo.

V tem obdobju je nastala tudi njegova enodejanka Konec začetka (The End of the Beginning), katere osnovni dramski zaplet je povzel po norveški ljudski pravljici. V njej je na hudomušen in že kar burlesken način prikazan večen konflikt med možem in ženo, ki drug drugega poskušata prepričati, da je prav njuno delo najpomembnejše. Mož meni, da se njegovo delo na polju ne more primerjati z ženinim brkljanjem po kuhinji, zato mu žena predlaga, da bi vsaj za en dan zamenjala vlogi. In na tem mestu se seveda začne komedija, ki bi je bila vesela tudi najbolj zagreta feministka. Labirint komičnosti, po kateri vas vodi avtor, je zgrajen po preverjenem receptu situacijske komike, v duhovitih dialogih pa se razkrivajo značilnosti odnosov med spoloma in njunih vlog, v katerih se zlahka prepoznamo tudi danes.

Za vstopnico boste odšteli od 10 do 20 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.