Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

Pozor! Prihaja nov Peklenski val!

Patrick Eaves, Vernon Fiddler dallas stars
1/9
Profimedias
Zamisel za novo inačico klasike Peklenski val se je začela v glavah pravih privržencev: "Izvirni film je bil neverjeten, navdihujoč. Oboževali smo ga in iz njega črpali navdih," poudarja režiser Ericson Core.

Mladi agent FBI Johnny Utah (Luke Bracey) se pod krinko priključi pretkanemu moštvu elitnih športnikov, ki se pod vodstvom karizmatičnega Bodhija (Edgar Ramirez) ženejo za vznemirjenjem, FBI pa jih sumi, da pri tem na precej nenavaden način izvajajo vrsto zločinov. Utah, čigar življenje globoko pod krinko je nenehno na nitki, skuša dokazati, da prav deskarji stojijo za temi nezaslišanimi nezakonitimi podvigi. Film, ki ga je navdihnila istoimenska kultna uspešnica iz leta 1991, v kateri sta pod režijsko taktirko Kathrine Bigelow igrala Keanu Reeves in Patrick Swayze, je poln najbolj drznih ekstremnih športnih vragolij, kar jih je kdaj krasilo filmska platna, uprizarjajo pa jih najboljši svetovni deskarji, padalci, deskarji na snegu, prosti plezalci in motoristi (nekateri so služili tudi kot vodje kaskaderskih skupin), med njimi Laird Hamilton, Sebastian Zietz, Billy Kemper, Brian Keaulana, Ian Walsh, Dylan Longbottom, Raimana Van Bastolear, Louie Vito, Christian Haller, Lucas DeBari, Ralph Backstrom, Bob Burnquist , Oakley Lehman, Noah Bahnson, Chris Sharma, Faris Al-Sultan, Seth Troxler…Igrajo še Teresa Palmer, Delroy Lindo in Ray Winstone. Ericson Core je režiral po scenariju Kurta Wimmerja, ki je zgodbo razvil na podlagi scenarija izvirne inačice Ricka Kinga in W. Petra Iliffa. Producirali so Wimmer, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson, John Baldecchi, David Valdés in Christopher Taylor.Core je bil tudi direktor fotografije, izza kamer pa so sodelovali še scenograf Udo Kramer, z oskarjem nagrajena kostumografinja Lisy Christl in z oskarjem nagrajeni strokovnjak za posebne učinke John Nelson. Glasbo je zložil Tom Holkenberg. 

Zamisel za novo inačico klasike Peklenski val se je začela v glavah pravih privržencev: "Izvirni film je bil neverjeten, navdihujoč. Oboževali smo ga in iz njega črpali navdih," pravi režiser Ericson Core, ki je želel obdržati glavno zgodbo in tematiko izvirnika, pri tem pa fizične meje zgodbe privesti do skrajnih meja… in te meje celo prestopiti na način, kakršen pred 25 leti ni bil mogoč. "Ta navdih smo skušali vnesti v svojo interpretacijo Peklenskega vala, jo razširiti na mednarodno raven in podpreti z vragolijami najbolj proslavljenih ekstremnih športnikov današnjega časa."

Hkrati so se Core in njegovi sodelavci zavedali, da je tisto, zaradi česar je Peklenski val tako privlačen, odnos med dvema trmastima glavnima likoma – med še zelenim agentom FBI Johnnyjem, ki se skuša otresti svojih strahov in najti svoj kotiček pod soncem, ter izmuzljivim Bodhijem, karizmatično silo narave z nenavadnimi naklepi. Osrednji konflikt med dvema posameznikoma, ki sta si na videz skrajno nasprotna, a sta si nenavadno naklonjena, je še vedno srčika zgodbe. Drugačno pa je ozadje, na katerem se spopadata glavna lika; zločini Bodhijeve bande so bolj prefinjeni in nevarni, motivi globlji in posledice hujše…

O IGRALCIH:

EDGAR RAMIREZ (Bodhi) ob Jennifer Lawrence igra v biografski drami Joy Davida O. Russlla, prihodnje leto pa na velika platna v Hands of Stone ob Robertu De Niru prihaja kot legendarni boksar Roberto Duran in v The Girl On The Train Tatea Taylorja; ob Matthewu McConaugheyju in Michelle Williams že snema dramo Gold.Nazadnje smo ga videli v celovečercih Deliver Us From Evil, Libertador, Zero Dark Thirty in v miniseriji/filmu Carlos (cezar ter nominacije za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), pred tem v filmih Wrath Of The Titans, L'orenoque, The Argentine, Vantage Point, The Bourne Ultimatum, Domino, Saluda al Diablo de mi Parte, Cyrano Fernandez, El Don, Yotama se va volando …

LUKE BRACEY (Johnny Utah) na velika platna prihaja v Hacksaw Ridge v režiji Mela Gibsona; nedavno smo ga videli v November Man in v The Best of Me po romanu Nicholasa Sparksa, sicer pa je debitiral v avstralski limonadni seriji Home and Away ter tako nase opozoril Hollywood, kjer je prvo priložnost dobil v filmu Monte Carlo. Nadaljeval je v GI Joe: Retaliation in v pilotski epizodi za serijo Westside z Jennifer Beals.Sicer je zagrizen športnik in deskar. 

TERESA PALMER (Samsara) je igrala v uspešnicah Warm Bodies in I Am Number Four, kmalu pa jo bomo videli v The Choice po romanu Nicholasa Sparksa, v Knight of Cups Terrenca Malicka, v srhljivki Triple Nine ob Kate Winslet, Caseyju Afflecku in Chiwetlu Ejioforju, v Message from the King s Chadwickom Bosemanomn, v srhljivki Lights Out in v Berlin Syndrome avstralske režiserke Cate Shortland.Mednarodno občinstvo je nase opozorila v Cannesu v avstralskem neodvisnem celovečercu 2:37 (nominacija za nagrado Avstralskega filmskega inštituta), igrala je še v The Ever After (ki ga je tudi sospisala in producirala), Cut Bank, Kill Me Three Times, Parts Per Billion, Love and Honor, Wish You Were Here, Take Me Home Tonight, The Sorcerer's Apprentice, Bedtime Stories, December Boys in Restraint. 

DELROY LINDO (inštruktor Hall) je nedavno zaključil snemanje filma Battlecreek, videli pa smo ga v Cymbeline ob Edu Harrisu, Heist Davida Memeta, The Cider House Rules, Clockers, Crooklyn, Malcolm X (vsi trije v režiji Spika Leeja; za vlogo v slednjem se je potegoval za nagrado NAACP), Wondrous Oblivion, The Core, The Last Castle, Domino, The One, Gone in 60 Seconds, Ransom (nominacija za nagrado NAACP), A Life Less Ordinary, Get Shorty, Romeo Must Die, The Devil's Advocate…Na TV je igral v serijah Believe, The Chicago Code, Kidnapped in Lackawanna Blues ter v filmih Profoundly Normal, Strange Justice in Soul of the Game.Produciral in režiral je dokumentarne intervjuje s Spikom Leejem, Charlesom Burnettom in Joan Chen.

RAY WINSTONE (Pappas) je že 40 let eden najvidnejših britanskih igralcev; nazadnje smo ga videli v The Gunman po romanu Jean-Patricka Manchetta, v svetopisemskem Noah in v seriji The Trials of Jimmy Rose z Amando Redman, s katero je igral že v kriminalki Sexy Beast. Poleg tega je igral v filmih Zipper, v režijskem prvencu Roberta Carlyla The Legend of Barney Thomson… Na velika platna prihaja v svetopisemski sagi Of Kings and Prophets.Debitiral je v TV drami Scum in nato igral v več serijah in TV filmih, nato pa v kultnem Quadrophenia,v Ladybird, Ladybird Kena Loacha, Nil By Mouth (nagrada Britanskega neodvisnega filma, nominacija za bafto), Face, The War Zone, The Mammy, Fanny & Elvis, Cold Mountain, King Arthur, The Proposition, The Departed, Breaking and Entering, Beowulf, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 44 Inch Chest, Edge of Darkness, Snow White and The Hunstman, The Sweeney …Na TV smo ga videli v miniserijah Henry VIII in Great Expectations ter v filmih Sweeney Todd, Compulsion in Vincent (mednarodni emmy).

O USTVARJALCIH:

ERICSON CORE (režija/direktor fotografije) je kot celovečerni prvenec posnel biografsko dramo Invincible, sicer pa je priznan snemalec – za kamero je kot direktor fotografije prvič stal pri filmu 187 s Samuelom L. Jacksonom in nato pri Daredevil, Payback in Mumford.

KURT WIMMER (scenarij, zgodba/producent) je avtor scenarijev za filme The Thomas Crowne Affair, The Recruit, Law Abiding Citizen, Salt, Total Recall, Equilibrium in Ultraviolet, trenutno pa med drugim piše scenarij za Salt 2.

RICK KING (zgodba) je študiral pri legendarnem mojstru dokumentarcev Richardu Leacocku in se izpilil kot montažer, producent, scenarist in režiser dokumentarcev in oglasov. Med drugim je režiral, produciral in spisal posebno dvourno oddajo Sherman's March o kontroverznem generalu druge svetovne vojne Williamu T. Shermanu, celovečerni dokumentarec Voices in Wartime ter igrane celovečerce Hard Choices, Quick, Off the Wall in Point Break s Keanujem Reevesom in Patrickom Swayzeem. Kot producent je sodeloval pri filmih, kot je Traveller, za TV pa je režiral serijo Dusk to Dawn, epizodo serije Vietnam War Story in več dokumentarnih oddaj.

W. PETER ILIFF (zgodba) se je s scenarijem za Under Suspicion potegoval za nagrado Edgarja Alana Poeja, sicer pa je najbolj znan po scenariju za prvi Point Break. Med drugim je spisal tudi celovečerce Rites of Passage, Varsity Blues in Patriot Games. Na TV je spisal serijo Varsity Blues po istoimenskem filmu, film Blade Squad in epizodo serije Tales from the Crypt.Trenutno prek lastne produkcijske hiše Hard Noir Films pripravlja kriminalko 59 Rows of Teeth.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.