Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Pravica za zvezdo, savna za smetano

Pravica za zvezdo, savna za smetano
1/26
Robert Kohlhuber
Preživeti konec tedna na festivalu elektronske glasbe Urban Art Forms, ki je pretekli vikend zasedel Scwarzlsee pri Gradcu, je bilo za številne obiskovalce tudi letos nekaj nepozabnega. Zagotovo si bodo še kako zapomnili nastop Skrillexa, Paula Kalkbrennerja, Justica in Netskya.

Zaseda pisanih šotorov, ki so se od četrtka, 5. julija, pražili na žgočem soncu ob avtocesti, je napovedovala  naelektreno masovko, ki si je uspela pravočasno zagotoviti vstopnico za sicer razprodani Urban Art Forms Festival. Čeprav se je ta po sedmih edicijah prvič preselil na novo lokacijo – z idilične gozdne jase v Wiesnu na prekrasni Scwharzlsee pri Gradcu – to nikakor ni spremenilo vzdušja, ki spremlja največji festival elektronske glasbe v Avstriji.  Kljub temu, da je bil line-up bogat že na dan začetka festivala, je večina obiskovalcev prišla v petek, ki je ob 22.45 hitela ujeti Skrillexa. Ta je po minutah odštevanja le stopil na oder pred več tisoč glavo množico, željno dub stepa in neverjetnih remiksov,  ki se jim preprosto nisi mogel upreti, saj so te podplati hudičevo zasrbeli in pognali v ples. "Hoteli sva ga posneti, ampak enostavno nisva uspeli," sta bili nad njim navdušeni domačinki.

Za uvod v pompozno noč so pred mladim Američanom na glavnem odru poskrbeli Turntablerocker, Nero z DJ setom in Paul Kalkbrenner, ki je na koncu publiko obdaril z legendarnim komadom Sky and Sand.

Veselica  se je nato nadaljevala na 2nd Stagu, kjer so obiskovalci ritme lovili s Fritzom Kalkbrennerjem, Stephanom Bodzinom, Umekom in Jackom Beatsom v zgodnjih jutranjih urah, na DNB Stagu pa so žgali Pendulumi, ki bi sicer morali nastopiti v soboto na glavnem odru, Andy C, Noisia, Phace & Misanthrop ter Mefjus s setom za dobro jutro.

Doza plesa, ki je ne doživiš vsak dan

Sobota se je za mnoge, predvsem tiste v šotorih na prav nič mikajočem kamping prostoru na pripekajočem soncu, začela že zgodaj. Izkoristili so jo bodisi za namakanje v jezeru bodisi za nabiranje energije in poležavanje na obali, duška pa so si lahko dali tudi rolkarji na rolkarski rampi in slacklinerji, ki so svoje ravnotežje po plesni noči preizkušali s hojo po vrvi. Ob treh popoldan je z manjšo zamudo Tim Anderson odprl glavni oder, sledili so mu Chase & Status, Knife Party in Deichkind, ki so pozdravili zvezdi večera, če ne kar festivala – na oder, ovekovečen z velikim križem, je stopil francoski elektronski tandem Justice.

Če je bilo to največje ime na glavnem odru, je bil Netsky, nadobudni mladenič, ki smo ga nedavno gostili tudi v ljubljanskem F Clubu, češnja na vrhu Hospitality smetane na DNB Stagu. Publiko so mu s pomočjo MC-jev ogreli domačina Camo & Krooked, Loadstar in High Contrast, a to ni bilo nič v primerjavi z uro in pol Netskyeve bombe, ki je sledila. Da, bombe! Pot je dobesedno tekel v potokih, majice so bile tako mokre, kot bi jih vzel iz pralnega stroja, publika je ob njegovih komadih z novega ploščka, povsem ponorela. "Spraševal sem se, od kje sploh imam energijo, vendar nisem mogel nehati plesat," nam je ob sončnem vzhodu zaupal Matias ter dodal, da take "savne" in doze plesa še ni doživel nikoli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.