Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Prej najstniki, zdaj dr.

Žurnal24 main
S pevcem Zablujene generacije Primožem Aličem smo se pogovarjali o starih pizdah, generacijah, Emi ter doktorskih in najstniških fenih.
Začetki vašega benda menda segajo v leto 1994. Koliko časa bi torej lahko rekli, da že obstaja Zablujena generacija? 
Če nas spomin ne vara, je res leto 1994 uradno leto rojstva Zablujene generacije. Takrat smo začeli ustvarjati prve komade, ki so pozneje izšli na prvencu Fajht (1997). Se pravi, da smo na sceni že več kot deset let.

Koliko ste stari v povprečju? V katero generacijo sploh spadate – se vam zdi "zablujena" in zakaj?
Vsekakor po letih na srečo še nismo ravno stare pizde, kot smo poimenovali svoj novi album, za tak naslov razlog tiči drugje. Vsaka generacija je po svoje zablujena, tako kot so bili zablujeni naši starši, smo na svoj način tudi sami in zagotovo bodo zablujeni tudi naši otroci. Vsaka generacija ima neke svoje posebnosti v smislu zablujenosti, ampak s tem ne mislim slabšalno.

Že več kot deset let na sceni © Valentin Casarsa

 
Kaj pa "današnja mladina"? Kakšne so razlike med njimi in vami?
Razlik je ogromno, kot je ogromno tudi skupnih točk med vsemi generacijami. Predvsem vidimo ogromno skupnih točk v tem, kar počnemo. Glasba, ki jo ustvarjamo, očitno prepriča ogromno mlajših, ki so definitivno del druge generacije, kot smo sami. Pozitivno se nam zdi tudi to, da smo se z novim albumom očitno približali tudi generacijam pred nami. Vsaka mladina nosi v sebi ogromen potencial, samo pustiti ji moraš dihati.

Nastopili ste tudi na Emi. Se vam zdi primerno, da bend "vašega kova" nastopi na tovrstnem glasbenem tekmovanju?
Mislim, da soft, pop, candy v narekovaju punk, čisto OK spada na tako prireditev. Sploh pa, če je vse skupaj zamišljeno v smislu: gremo se salonski punk v bleščicah. Ema nam je dala ogromno pozitivnega, priporočamo jo vsem ortodoksnim punkerjem.

Ste imeli takrat torej resne namene in želje nastopiti na Evrosongu?
Glasbe nikakor ne obravnavamo kot tekmovanje, kjer si na koncu prislužiš neko število točk. V glasbi je vse odvisno od trenutnega razpoloženja. Če bi se znašli na vlaku za Evrosong, bi se definitivno zabavali.

Kaj pa vi? Ste tudi kaj bolj zreli? Glede na naslov vaše zadnje plošče (Mi smo stare pizde) in vašega novega singla 090 ...
Sicer sem na to vprašanje delno že odgovoril v prejšnjem odgovoru. Stare pizde definitivno lahko marsikateremu najstniku svetujejo, naj s tovrstnimi stvarmi nikamor preveč ne hiti in naj raje počaka na pravi trenutek s pravo osebo. Seks je lepa stvar, doživeti pa ga moraš v živo! Ona je iz reklame, ona je samo slika, in le cifra telefona v tej zgodbi je resnična …

Zakaj ste se odločili posneti priredbo Janija Kovačiča z naslovom Predsednik ZDA?

Dare Kaurič, ki je ogromno pripomogel k uspehu Zablujene generacije, je predlagal, naj poslušamo Janijev komad Predsednik ZDA. Našpičen in neposreden tekst, kakršnih v današnjem rokenrolu ekstremno primanjkuje, nas je v trenutku prepričal. Aranžma je kitarist Ramon iz rokava stresel v trenutku. V glavni vlogi vokalista sta se tokrat preizkusila bobnar Igor in basist Hanson, kar je tudi prijetna popestritev novega albuma.

Nekoč so bili uporniki tisti, ki so "žgali" punk in še pred tem rock'n'roll, danes pa je to že del vsakdanje pop kulture. Kdo so torej pravi uporniki danes?
Vsekakor so uporniki vsi tisti, ki si upajo na svet gledati z odprtimi očmi in z majhnimi dejanji prispevati za skupni boljši jutri. Punk je v glasbenem smislu prvinski rokenrol, obran do kosti. V trenutku, ko je nastal, je bil obsojen, da postane del pop kulture, za katero pa se ve, da v vsaki zvrsti premore tako dobre kot tudi slabe izvajalce.

Kakšna pa so vaša politična stališča, prepričanja?
Svoje politično prepričanje smo izrazili v enem izmed komadov na prvencu Fajht, katerega naslov je Jebe se mi. Očitali so nam naivnost in zaradi tega se od takrat naprej raje posvečamo osebno-izpovednim temam.

Kje lahko v prihodnje vidimo Zablujeno generacijo? Kaj lahko pričakujemo od vas v prihodnosti? Imate še kakšne neizpolnjene želje, cilje?
Vsekakor se želje in cilji rojevajo sproti v obliki novih idej, ki si jih želimo v prihodnosti posneti. Do takrat pa nam je v interesu novi album predstaviti v živo čim širšemu krogu poslušalcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.