Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Preko YouTuba navdušila Eltona Johna

2Cellos Anže Petkovšek
V Areni Stožice bo nocoj koncert velikega Eltona Johna. Pred njim bo občinstvo zagotovo razvnel tudi duo 2Cellos.

Violončelista, Hrvat Stjepan Hauser in Slovenec Luka Šulić, sta poznavalcem klasične glasbe že dolgo znana, širšo javnost pa sta nase opozorila šele letos, ko sta na YouTubu objavila svojo priredbo pesmi Smooth Criminal Michaela Jacksona. Video je postal spletna senzacija, saj si ga je le v nekaj tednih ogledalo več kot pet milijonov ljudi. Od takrat dalje se zanju grebejo televizijske postaje po vsem svetu. Zdaj ju je pod svoje okrilje vzel sam Elton John in ju povabil tudi na svojo svetovno turnejo, na kateri dokazujeta, kako seksi in zanimivo je lahko igranje violončela.

Preberite, kaj vse sta nam v intervjuju izdala mlada glasbenika.

2Cellos | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sta si kot klasična glasbenika kdaj mislila, da bosta z Justinom Biebrom imela kaj skupnega?

Stjepan: Kaj pa imamo skupnega?

Vsi z glasbo privabljate mlajše poslušalce, vsi ste širši uspeh dosegli s pomočjo YouTuba in vse je k sodelovanju povabil svetovno znan glasbenik.

Luka: Upam, da je to vse, kar imamo skupnega. (smeh)

Stjepan: Da lahko z violončelom ali katerim drugim klasičnim glasbilom na YouTubu ustvariš takšen hit, je zelo nenavadno.

Takšnega odziva torej nista pričakovala?

Luka: Vedela sva, da imava nekaj zanimivega, kar bo znalo pritegniti pozornost mladih. Nisva pa pričakovala, da bo zaradi enega videa izbruhnila takšna senzacija in nastal takšen kaos, da bova dobila toliko priložnosti in ponudb samo na osnovi enega videa.

Vajin video je videl celo Elton John in vaju poklical. Sta bila šokirana?

Stjepan: Klical je v obdobju, ko so naju vsi "klicarili". Bilo je noro.

Luka: Seveda pa je bil njegov klic največja stvar, ki se nama je takrat zgodila. Poklicale so naju tudi številne ameriške televizijske postaje, med drugim iz oddaje Ellen DeGeneres in Georgea Lopeza, ki sta si ogledala video. Prav tako tudi založbe, denimo Sony. Elton je bil pa čudovit, saj me je poklical osebno, ko sem še študiral v Londonu, in še isti dan naju je povabil k sodelovanju. Počutil sem se, kot bi zadel na loteriji.

Stjepan: Na YouTube loteriji.

Prej sta imela vsak svojo uspešno kariero. Zakaj sta združila moči?

Stjepan: Odločila sva se, da ustvariva nekaj novega, norega in razburljivega. Nekaj, kar bi k violončelu privabilo širše občinstvo, še posebej mlade. Želela sva pokazati, kako kul glasbilo je, kaj vse se da z njim ustvariti.

Na nemški televiziji obstaja reklama z definicijo klasične glasbe. Pravijo, da je klasična glasba glasba mrtvih za stare ljudi. Bi se strinjala s tem?

Luka: Mislim, da problem ni v glasbi, temveč v načinu, na katerega je predstavljena širši javnosti in mladim. Zato je v koncertnih dvoranah tudi vedno manj mladih ljudi. Ljudje dobijo vtis, da je ta glasba namenjena le določenemu krogu ljudi, predvsem starejšim. To ni zaradi glasbe, ampak zaradi izvajalcev, koncertnih dvoran in promotorjev.

Vidva sta na odru vedno videti polna energije. Stjepan, vi ste nekoč dejali, da vas violončelo spominja na žensko telo. Ste tudi zato na odru videti tako strastni?

Stjepan: Ja. (smeh)

Luka: Ker ne seksa veliko.

Stjepan: Ne dobim žensk, zato se izživljam na violončelu. Ne, ne …

Luka, kakšen je pa potem vaš izgovor?

Stjepan: Ja, kakšen je pa tvoj razlog?! Sva polna energije, strasti, ljubiva to, kar počneva, in tega ne moreva skriti. Sva mlada in polna adrenalina. Na koncertih se nama "strga". Čisto divja sva!

Sta že kdaj zlomila kakšno glasbilo?

Stjepan: Ja, jaz sem zlomil lok. Prav tako Luka. Njemu se je med zadnjim šovom popolnoma strgala žima loka. Strune se pogostokrat potrgajo.

Koliko glasbil imata?

Luka: Zdaj uporabljava violončele iz karbonskih vlaken ali pa električna.

Stjepan: Ta se ne zlomijo tako pogosto.

Luka: Ne bi bilo dobro, če bi igrala na lesene violončele, ker bi jih morala velikokrat menjavati.

Violončela igrata že od mali nog. Zakaj sta se odločila za to glasbilo?

Stjepan: Lepota zvoka, tako nežen je. Najbolj je podoben človeškemu glasu. Zvok je zelo prijeten.

Luka: Ko ga igraš, imaš občutek, kot da je del tebe. Navežeš se nanj. Najstniška leta so pri igranju glasbila najpomembnejša. Ali odnehaš ali pa postaneš še bolj zagrizen.

Sta kdaj razmišljala o tem, da bi opustila igranje?

Stjepan/Luka: Ne.

Med drugim igrata pesmi U2, Michaela Jacksona, Nirvane. Na podlagi česa izbirata pesmi?

Stjepan: Pesmi morajo biti izjemno dobre, morajo nama biti všeč, prav tako pa morajo biti primerne za violončelo. To je vse.

Luka: Imeti morajo tudi določeno čustveno in umetniško vrednost. Neko sporočilo.

Načrtujeta tudi lastne skladbe?

Stjepan: Morda pozneje.

Luka: Bolje delati dobre priredbe kot slabo avtorsko glasbo.

S katerimi glasbenimi zvezdniki bi še rada sodelovala?

Stjepan: S Stingom, Bonom in AC/DC.

Luka: Sicer sva blagoslovljena, da lahko Eltona Johna spremljava na turneji, da sva njegova predskupina. To je za naju velika čast.

Kakšen je Elton John?

Stjepan: Odličen. Je zelo topla oseba in zelo radodaren. Sedaj smo tudi pod okriljem istega menedžmenta Rocket Music Entertainment in smo res kot družina.

Luka: To, da naju vzamejo pod okrilje, je bila njegova ideja. Ta menedžment sicer skrbi tudi za Jamesa Blunta in Lily Allen. Vedo, kaj počnejo.

Stjepan, imeli ste čast igrati za princa Charlesa in Camillo. Ste bili pred tem koncertom še posebej žični?

Stjepan: Ne, še manj, saj nič ne razumeta. Šalim se. Bil je lep dogodek. Po navadi nisem živčen. Zelo rad nastopam, zato mi je igranje vedno v užitek.

Ste od njiju dobili kakšen odziv na vaš nastop?

Stjepan: Da, rekla sta: "Zanič si." (smeh) Ne, ne. Bila sta navdušena in prijazna.

Luka, vi ste se rodili in živeli v Mariboru, kjer ste obiskovali osnovno šolo. (Luka je nadaljnje šolanje opravljal v tujini, najprej v Zagrebu, nato na Dunaju, nazadnje pa še v Londonu.) Se teh časov v Mariboru sploh še kaj spominjate?

Luka: Seveda. Zadnje čase nisem bil veliko v Mariboru, še vedno pa tam živijo moji starši in mlajša sestra. Že dolgo nisem bil doma. Ko grem domov, grem v Maribor.

Imate tam še prijatelje?
Luka: Ja, iz osnovne šole, a nismo več veliko v stikih.

Je glasba trenutno vajina edina ljubezen? Sta samska?

Stjepan: Jaz sem.

Luka: Jaz nisem.

Stjepan: Violončelo je zelo zvesto in nikoli ne razočara.

Imata že kakšne težave z oboževalkami?

Stjepan: Na Japonskem je bilo noro. Tam imava veliko oboževalk.

Luka: Za zdaj sva imela z oboževalci le dobre izkušnje.

Se v zasebnem življenju tudi veliko družita, imata še kakšne skupne interese?

Stjepan: Nimava zasebnega življenja. Ves čas sva na turneji in ves čas skupaj.

Se kdaj sporečeta?

Luka: Seveda, to je čisto normalno. Naučila pa sva se biti strpna drug do drugega. Jaz sem včasih naporen, on je včasih naporen. Včasih izbruhnejo manjši prepirčki, a ker imava skupne cilje in vizije, se pri pomembnih zadevah strinjava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.