Magazin > Film & Glasba & TV
87 ogledov

Prepričljiva zmagovalka je Nemčija

Zmagovalka Evrovizije 2010 je postala mlada Lena iz Nemčije. (Foto: Reuters)
1/32
Žurnal24 main
Letošnja zmagovalka evropske popevke je Nemčija. Lenin Satellit je bil eden izmed velikih favoritev za zmago na stavnicah po Evropi.

To poletje se bo na radijskih valovih vrtela pesem Satellite, s katero je na letošnji 55. Evroviziji  zmagala Lena, ki je zastopala Nemčijo. Z 246 točkami je prepričljivo premagala skupino maNga iz Turčije, ki je prejela 170 točk, in  tretjeuvrščeno Romunijo s 160 točkami, ki sta jo zastopala Paula Seling & Ovi.

Glasovanje se je začelo po izvedbi prve tekmovalne skladbe in je trajalo ves prenos. 50 odstotkov glasov je prispevalo telefonsko glasovanje gledalcev in poslušalcev, 50 odstotkov pa petčlanska strokovna komisija. Točke domačega glasovanja je v Oslo sporočil Andrea Flego.

Leni so mnogi že na stavnicah po Evropi napovedovali zmago, med drugimi tudi spletni velikan Google. Veliko držav je točke namenilo svojim sosednjim državam, a nemški satelit je prepričal večino, tudi Slovenijo. Medtem, ko smo dali 12 točk Danski in osem Srbiji, smo jih Nemčiji namenili deset.

Oboževalec zmotil nastop
Finalni izbor si je v Telenor Areni v Oslu ogledalo 18 tisoč ljudi, pred televizijskimi ekrani pa je izbor za pesem Evrovizije spremljalo okoli 125 milijonov gledalcev. Med tistimi, ki so si Evrovizijo lahko ogledali v živo, je bil tudi goreči oboževalec Daniela Digesa iz Španije. V navalu entuziazma ga je presenetil na odru, zato je moral Diges nastop ponoviti, nemirnega gledalca pa sta z odra pospremila varnostnika.

Kot edini nastopajoči je nastopil zmagovalec lanskoletne Evrovizije Alexander Rybak. Prireditev so skozi prvi, drugi in finalni večer povezovali Nadia Hasnaoui, Haddy Jatou N'jie in Erik Solbakken.

Slovenija na predzadnjem mestu
Ansambel Roka Žlindra in Kalamari
, ki se jim v četrtek v drugem polfinalu ni uspelo uvrstiti med deset najboljših, je od 17 držav s šestimi točkami pristal na 16. mestu. Od nas je manj točk prejela le Švica (2 točki).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.