Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Presenečen nad dekleti v prvi vrsti

PlanB v Kinu Šiška
1/64
Žurnal24 main
V soboto, 19. februarja, je Benjamin Paul Ballance-Drew, ki ustvarja pod umetniškim imenom Plan B, v Katedrali Kina Šiška zaključil koncertno trilogijo Itak Džafest.

Po lanskoletnem nastopu očarljivih Florence and the Machine ter indi rockerjev Gossip je bil Britanec več kot uspešen nadomestek angleške elektronke atrakcije Goldfrapp. Prihod pred dvorano Kina Šiška je napovedoval nekaj edinstvenega, saj so bili obiskovalci dobesedno nagneteni v spodnjem preddverju. Razlog? Organizatorji so imeli težave z opremo, ki so jo letalski prevozniki namesto v Zagreb dostavili v avstrijski Gradec. Posledica je bila pozna tonska vaja ter še poznejši koncert. "Težave z dostavo opreme me niso spravile s tira, ker smo tovrstnih komplikacij vajeni, saj veliko igramo na festivalih, kjer se takšne stvari pogosto dogajajo," nam je po koncertu zaupal Ben Drew.

Fotografije s koncerta si oglejte TUKAJ.

Nekaj po pol deseti uri je na oder prikorakal beatboxer Faith SFX, ki je zaradi svojih neverjetnih glasovnih sposobnosti v hipu pridobil naklonjenost ljubljanske publike. Pričel je z elektronsko verzijo glasbe iz filmske klasike Boter, nadaljeval z venčkom house hitov ter končal z vsem poznano globoko "trailersko" napovedjo zvezde večera.


Presenečen nad dekleti v prvih vrstah
Ben je na začetku koncerta postregel z uspešnicami s svoje zadnje plošče Defamation of Strickland Banks, ki mu je letos po treh nominacijah prislužila tudi brita za najboljšega britanskega solo izvajalca. Writings On The Wall, Prayin, Recluse … so pričarale dokaj romantično vzdušje, za nekatere morda celo malce preveč. Med občinstvom je v nadaljevanju završalo ob uspešnici She Said. "Model, sem mislil, da ta komad poje ženska," je pesem komentiral eden od bližnjih mladcev. Spomnimo, da so izvajalca po izidu prve plošče Who Needs Actions When You Got Words leta 2006 okronali za britanskega Eminema, po soul uspešnicah zadnjega albuma pa so ga mediji označili za moško različico britanske kraljice Amy Winehouse.

Priredbe skrbno izbiramo in hočemo, da zaživijo tudi v naši izvedbi. To so izjemne pesmi in ne moremo si privoščiti, da bi jih odigrali površno ali z levo roko.
Ben Drew

Sledil je prvi odhod z odra, publika pa je pričela topotati in vzklikati, kar je na oder priklicalo beatboxerja. "Kaj veste o dubstepu?" je nagovoril občinstvo. Publika mu je odgovorila z odobravanjem in sledil vrhunec večera – zimzelene uspešnice My Girl, Stand by Me, Ain't No Sunshine ter Sealova Kiss from a Rose so ob glasovni wob wob podlagi Faith SFX-a prepričale vse. "To bi lahko počeli celo noč, vendar bi se vi ob tem popolnoma napili in potem spali z nekom, s katerim sicer ne bi nikoli," se je pošalil Ben. Ob koncu je skupina postregla še s pesmijo Stay Too Long, koncert pa se je sklenil z improviziranim "fajtom" med kitaristoma, beatboxerjem ter Benom.

"Presenetilo me je, da je bilo veliko deklet. In to v prvih vrstah! Vsaj v začetku svoje kariere sem bil navajen na bolj moško občinstvo, saj v Veliki Britaniji hip hop posluša bolj moška populacija,"
je na druženju po koncertu izpostavil glasbenik.

Za plus koncerta lahko brez dvoma označimo inovativno dubstep preigravanje klasik, za minus pa zamudo in občasno piskanje mikrofona, ki je zmotilo tudi publiko. Konec koncev pa se ljudje po navadi spominjamo le dobrega, tako da smo se domov odpravili glasbeno potešeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.