Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Pretresljiva Dantonova smrt

Dantonova smrt Nada Žgank
V Mestnem gledališču Ptuj si lahko ob 19.30 ogledate dramo Dantonova smrt v koprodukciji SMG-ja, Mestnega gledališča Ptuj in Maribora 2012. Ponovitvi bodo uprizorili tudi jutri in v soboto ob isti uri.

Dantonova smrtLenzLeonce in LenaWoyzeck. Pretresljivo pomembna in sodobna literarna zapuščina za politično angažiranega naravoslovca Georga Büchnerja, ki mu ni bilo dano živeti niti petindvajset let.

Dantonova smrt (1835) ni le drama o francoski revoluciji in obračunu med Dantonom in Robespierrom, temveč predvsem drama o večnih in nikoli do konca razrešenih vprašanjih o življenju, morali, smislu in etiki. "Človek ne more poseči v proces zgodovine, človek postane pena na valovih, postane igrača," je zapisal Büchner v enem od pisem zaročenki Wilhelmine Jeagle.

Jernej Lorenci Büchnerjevo pisanje razume kot dramo o nezmožnosti revolucije, o antirevoluciji vsake revolucije, o krvi revolucije, o nenasitnosti krvi revolucije, o dvomu v napredek, v evolucijo, v zgodovino.

Za vstopnico boste odšteli od dva do 13 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.