Magazin > Film & Glasba & TV
42 ogledov

Prevarana Županova Micka

Predstava traja 1 uro in 5 minut. (Foto: SNG Nova Gorica) Žurnal24 main
Komično gledališko upodobitev Županove Micke si ob 11. ali 20. uri lahko ogledate v SNG Nova Gorica.

Župan Jaka (Igor Sancin) nagovarja svojo hčerko Micko (Pia Zemljič), da bi se poročila z Anžetom (Tarek Rashid), kmečkim fantom, vendar Micki bolj ugaja plemič Schönheim (Aljoša Koltek), ki ji je podaril zaročni prstan.

Pozneje se izkaže, da plemič z dekletom ni imel resnih namenov in se je z njo le poigral. Schönheim je v resnici že zaročen z bogato vdovo Šternfeldovko (Barbara Medvšeček) in je Micki podaril prstan, ki ga je njemu podarila vdova, zato vsi skupaj naredijo načrt proti prevarantskemu plemiču.

Županova Micka je bila prva igra v slovenskem jeziku, uprizorjena v prostorih današnjega celjskega gledališča davnega leta 1849, hkrati je tudi prvi dramski poskus Anotona Tomaža Linharta v slovenskem jeziku; mladostna dramska dela je namreč pisal v nemščini. Igra je nastala iz razsvetljenskega duha dobe, ki je spodbujala zdravo kmečko zavest in kazala brezdelno in pokvarjeno življenje plemstva. Linhart je socialni problematiki dodal tudi narodno.

Vstopnina vas bo stala od 10 do 18 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.