Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

"Pri nas imamo napad narodnjakov"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Retro hrvaška skupina Jinx te dni pripravlja novi album, s katerim bodo poskušali preseči uspeh zadnje plošče Na zapadu. O albumu, ki še nima naslova, smo se pogovarjali s pevko Yayo.

"Da smo se voljeli manje" je naslov prvega singla z nove plošče ... Koliko se imate radi?

Imamo se res radi (smeh). Prestali smo težke trenutke, zdaj pa uživamo v glasbi in v tem, kar počnemo. To je najvažnejše.

 

Vmes ste se sprli in nato razšli ...

Ja, dogajalo se je vse mogoče. Ampak ljubezen nas vedno povezuje, kot skupina oddajamo neko energijo, s katero zabavamo ljudi, in to je bistvo vsega.

 

9. septembra vas bomo spet slišali na odru Križank ... Kaj pripravljate za slovensko publiko?

Predstavili jim bomo novo ploščo, ki jo ravno končujemo. Križanke so prekrasen prostor, kjer doživljamo vrhunec tistega, kar si želimo kot skupina. Ne vidimo se na stadionih in masovnih koncertih ... V Križankah se ustvarja prekrasno vzdušje, kjer se vedno odvijajo super koncerti, in tudi naš bo takšen.

 

Kakšno občinstvo pričakujete?

Naši poslušalci so zelo različni; od mlajših pa do srednjih let. Pričakujem, da bo tudi tokrat občinstvo raznoliko, zanimivo in barvito ... Zelo mi je všeč, da se v naši glasbi lahko najde čisto vsak.

 

V čem se novi album razlikuje od prejšnjega?

Ta bo morda bolj kitarski, čutiti bo več ameriškega stila. Lahko rečem, da je bila pesem Na zapadu nekakšen navdih za novo ploščo. Album bo zagotovo zanimiv, na njem boste lahko slišali tudi nekaj bluesa, ampak naj ostane presenečenje.

 

Lahko že napoveste, katera pesem bo postala hit?

Več je pesmi, ki so meni osebno zelo všeč, zato resnično ne morem napovedati, katera se bo najbolj prijela. Najprej moramo dokončati album.

 

Jinx Yaya | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čutite kakšen pritisk zaradi zadnjega albuma, ki je bil velik uspeh?

Čudno je, ker mislim, da je bil album Na zapadu uspešen tudi zato, ker nas pred tem dolgo ni bilo na sceni. Poleg uspešne plošče smo imeli ogromno koncertov, ki so bili zelo dobro izpeljani ... Zdaj pa za seboj nimamo dolgega premora, imamo občutek, da delamo svoj drugi album, zato morda čutimo pritisk "prvega", ki je bil velik hit. Ampak o tem ne razmišljamo, počnemo to, kar znamo najbolje.

 

Ste že izbrali naslov albuma?

Nismo se še čisto odločili, imamo neke ideje, ki pa jih za zdaj še ne želimo izdati.

 

Kaj je tisto, kar vas vleče skupaj, da ste še vedno prisotni na sceni?

Mislim, da so to nastopi v živo in energija, ki takrat vlada med nami in publiko. Temu se težko odrečeš.

 

Ves čas se bojimo, da ne bi postali dolgočasni.
 

Si predstavljate tudi na stara leta skakati po odru, kot recimo Rolling Stones?

Ne, jaz si tega ne želim. Ves čas se bojimo, da ne bi postali dolgočasni. Mislim, da bomo igrali, dokler imamo povedati kaj novega. Ko bomo dojeli, da se ponavljamo in da to ni več to, potem mislim, da bomo prenehali. Če so pesmi dobre, živijo vedno in ni važno, ali bend preživi.

 

Kako dobro poznate slovensko glasbeno sceno?

Precej slabo, ampak to je moj osebni problem. Če bi živela tu in bi hodila ven, bi slovenske glasbenike najverjetneje poznala bolje, ampak tudi v Zagrebu ne hodim dosti ven, saj živim preprosto družinsko življenje. Zato ne morem trditi niti, da dobro poznam hrvaško glasbeno sceno (smeh).

 

Pa vseeno opazite razlike med slovensko in hrvaško glasbeno sceno?

Zdi se mi, da je pri vas veliko bendov, ki niso tako popularni, ampak vseeno igrajo, ker Slovenci radi hodite na festivale in se družite. Na Hrvaškem pa trenutno vlada druga vrsta zabave ... zdaj imamo napad narodnjakov in didžejev, kar pa je meni precej tuje.

 

Jinx Yaya | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj si mislite o šovih, kot sta Slovenija ima talent in Hrvatska traži zvijezdu?

Sama to vidim kot neko vrsto zabave, saj se to čisto razlikuje od naših časov. Ko smo se mi našli kot bend, so se stvari odvijale slučajno, spontano. Ustvarjali smo neko čarovnijo, ki se je sama od sebe razvila v nekaj več. Zdaj pa vse že od samega začetka temelji na medijski pozornosti. Nekdo najprej postane zvezda, šele nato gradi kariero, to je malo čudno.

 

Pri nas je zmagala sedemletna Lina ...

Ubogi otrok (smeh). Upam samo, da so njeni starši razsodni.

 

Tudi vaša hčerka je podobnih let ... si tudi ona želi peti?

Seveda. Mislim, da si to želi veliko deklic. Bomo videli, morda bo postala pevka, lahko pa si že jutri premisli.

 

Hodite z njo na koncerte?

Ja, nazadnje sem jo peljala na neki jazz koncert, ampak ji ni bilo najbolj všeč. Peljala sem jo tudi že na Macy Gray, zelo uživa v glasbi.

 

So ji všeč Jinxi?

Ja, ampak ker sama doma ne želim poslušati naše glasbe, nas posluša pri babici (smeh).

 

Kaj pa vi najraje poslušate?

Zdaj glasbo poslušam v družbi hčerke, ampak imava podoben okus, zato ni problema (smeh). Nazadnje sva poslušali Gossip, všeč sta ji pa tudi Lady Gaga in Mariah Carey.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.