Magazin > Film & Glasba & TV
197 ogledov

Pri osmih spoznala Bowieja

Melanija Larisa Fabčič - Melée
1/2
Matej Končan
V petek bo z Werefoxi nazdravila polnoletnosti festivala Jürjovo.

Festival. V petek bo rock festival Jürjovo, ki tradicionalno poteka na pol poti med Mariborom in Mursko Soboto oziroma v Svetem Juriju ob Ščavnici, praznoval 18 let. Glavni zvezdniki večera bodo osiješki hardcore punkerji Debeli precjednik in latvijsko-nizozemska metal zasedba Awakening Sun. Najprodornejše ime, ki bo zastopalo slovenske barve rocka, pripada prekmurski skupini Werefox. Pogovarjali smo se z njihovo vokalistko Melanijo Lariso Fabčič - Melée, sicer tudi nekdanjo članico zasedbe Psycho-path.

Si že kdaj prej obiskala (kot poslušalka ali izvajalka) festival Jürjevo? Katere, bi rekla, da so njegove posebnosti, kaj ga (če kaj) loči od preostalih?
Kot izvajalka trikrat, kot poslušalka dvakrat. Festival organizira ekipa entuziastov, katerih dobra volja in zanos sta zelo nalezljiva. Nekoč so to bili člani benda Dežurni krivci, ki so tam doma, zadnji dve ali tri leta pa so žezlo predali podmladku, ki tradicijo nadaljuje več kot dostojno.

Po Sloveniji imamo kup podobnih lokalno zelo močnih festivalov, ki imajo za sabo že neko tradicijo. Zakaj izpostavljamo le tiste najočtnejše?
Menim, da je to bolj vprašanje za novinarje oziroma urednike, ki dejansko odločajo o tem, komu ali čemu bodo namenili več pozornosti. Nasploh se mi zdi, da je v Sloveniji centralizem še vedno močan in da več pozornosti dobijo dogodki v osrednji Sloveniji kot tisti na obrobju, razne če gre, seveda, za denarno (sponzorsko) močno podprte zadeve.

Ali kako drugače doživljaš ustvarjanje in nastopanje s skupino Werefox, kot si ga prej z bendom Psycho-path?
Dejansko ja. Z Werefox se počutim bolj sproščeno, sem bližje temu, kar sem v glasbenoustvarjalnem smislu, pa tudi kar se tiče načina dela. To sem si že od nekdaj želela.

Kako se je obnesla akcija, ko ste izbiro, ali bodo vaš debitantski album I Am Memory (2013), ko ga prenesejo s spleta, plačali ali ne, prepustili kar poslušalcem?
Če sem iskrena, ne tako dobro. Zelo malo se jih je odločilo plačati za album. Smo pa, upam, mogoče na ta načn dosegli širši krog ljudi. V vsakem primeru bi se album nekaj dni po izidu znašel na spletu tudi mimo nas, tako da smo v tem primeru pač raje sami poskrbeli za njegovo neomejeno dostopnost.

Nastajajo že kakšne nove pesmi?
Nove pesmi nastajajo precej hitro - tri so že končane in so bile tudi že premierno zaigrane na koncertu v klubu Channel Zero, imamo pa še cel kup na pol končanih osnutkov, ki bodo prek poletja dobili svojo končno obliko. Smo v zelo kreativnem obdobju, kar me res veseli.

Kako je sedeti v žiriji Špil lige, kjer pomagate izbirati perspektivne dijaške skupine? Kako dojemaš odgovornost, da lahko mladim glasbenikom pomagaš tlakovati pot do uspeha, nekatere pa moraš pustiti zadaj?
Zanimivo in na trenutke zabavno. Odgovornost žirije vidim predvsem v tem, da jim pokažemo, da je pri vsem skupaj najpomembnejša kreativnost in iskanje lastnega izraza oziroma glasu. Poskušamo jih odvrniti od pretiranega oponašanja vzornikov in jih spomniti na to, da morajo v prvi vrsti sami uživati v igranju in ustvarjanju glasbe ter šele v drugem koraku razmišljati o všečosti in trženju svoje glasbe.

Si navdušenka Davida Bowieja. Zakaj prav on?
Najkrajši odgovor bi bil ta, da je bila prva plošča, ki sem jo v življenju dobila, prav Bowiejeva singlica Space Oddity, ki mi jo je pri osmih letih podaril moj stric, ki je dejansko, tako po osebnosti kot vizualno, zelo spominjal na Bowieja in mi je bil (kot posledičo Bowie) neke vrste prvi vzornik.

Koga bi še štela med tiste, ki so na tvoje glasbeno ustvarjanje najbolj vplivali?
Poleg Bowieja so name gotovo najbolj vplivali Sonic Youth, Rowland S. Howard in Blixa Bargeld.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.