Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Primer smrtno končanega zakona

Primer Inge M. Arhiv ŠKUC
V Slovenskem mladinskem gledališču Ljubljana bo ob 21. uri ŠKUC gostoval z monodramo Primer Inge M.

Pesnica Inge Müller (prvi njen mož je bil agent tajnih služb) je bila druga žena največjega sodobnega nemškega pisca po Brechtu – Heinerja Müllerja, ki je imel velik vpliv na evropsko dramaturgijo. Leta 1959 sta skupaj prejela pomembno nemško nagrado Thomasa Manna. Njun zakon se je končal z njenim samomorom, Heiner pa je umrl leta 1995 za rakom grla.
Heiner Müller (1929 – 1995) je eden najbolj izvajanih, in vplivnih, dramskih piscev v Evropi. Tokrat se bo pisec predstavil z dvema še ne prevedenima kratkima avtobiografskima zgodbama/monologoma: Opisom slike in Zapisom o smrti, pesmijo in citati iz njegovih dram. Vrhunski besedili obravnavata dolgoletno piščevo travmo o mori/krivdi zaradi smrti njegove druge žene, pesnice in referentke za kulturo na ministrstvu - Inge Müller (1925 – 1966). Njene pesmi so bile objavljene šele dvajset let po njenem samomoru (eno bomo slišali tudi v predstavi), ker vzhodnonemša vlada ni hotela javno razkrivati samomorov v svojih državnih službah.
Sledi njunega trinajstletnega zakona pa se nahajajo v takorekoč vseh njegovih poznejši delih. Ingi so se razbile sanje o skupnem ustvarjanju (napisala sta vrsto del skupaj in leta 1959 prejela pomembno priznanje za literaturo), ko ni hotela več igrati Heinerjeve sence. Podobno usodo so imele tudi Brechtove ženske. So njeni številni poskusi samomorov vzrok le psihičnih težav, ali pa je imela tu vlogo tudi vzhodnonemška tajna služba?

Za vstopnico boste odšteli 11 evrov, dijaki, študenti in upokojenci pa devet evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.