Magazin > Film & Glasba & TV
40 ogledov

Pripoveduj mi pravljico

Hiša pravljic Promo
Pripovedovalski festival, na katerem ne manjka pravljic za majhne in velike.

V prestolnici poteka 15. pripovedovalski festival Pravljice danes, ki se bo na več lokacijah odvijal vse do 1. aprila.

Osnovni vodili festivala sta vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. Festival poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.

Festival, ki neguje izročilo
"Petnajst let je za nami in v tem času nam je uspelo vzgojiti publiko, da se iz leta v leto vrača na naše dogodke. Ponosni smo tudi na popularizacijo pravljic pri nas in pripovedništva nasploh," je pojasnila Anja Štefan, pesnica, pisateljica, pravljičarka in sooblikovalka vsebinskega dela festivala, na katerega vsako leto povabijo preizkušene pripovedovalce, s katerimi so že sodelovali.

V 14 letih je program festivala izoblikoval naslednje stalne vsebine: nastop tujega gosta, dogodki za otroke, pripovedovalska tribuna, večeri za odrasle in osvežen spremljevalni program. "Krik – Krak je odprta pripovedovalska tribuna, namenjena vsakomur, ki bi se želel predstaviti s petminutno zgodbo. Odvila se bo jutri na gradu Kodeljevo, animiral pa vas bo Boštjan Napotnik - Napo," je o spremljevalnem programu spregovorila koordinatorica Alenka Veler.

Nekoč sta živela brata Grimm
In če smo že pri pravljicah: letos minevata dve stoletji, odkar sta brata Jacob in Wilhelm Grimm izdala svojo prvo zbirko pravljic Kinder und Hausmärchen, kar lahko poslovenimo bodisi kot Otroške in hišne pravljice ali preprosto – Grimmove pravljice.

Vprašanje je, kako dobro bi poznali pravljice Rdeča kapica, Sneguljčica in Pepelka, če ne bi bilo bratov Grimm, ki sta na papir pridno zapisovala te ljudske zgodbe, ki so jima jih pripovedovale ženske iz soseščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.