Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Prisluhnite drugim polfinalistom

Dogodek bo kot vsako leto pritegnil pozornost številnih novinarjev. Žurnal24 main
Drugi polfinale bo še posebej zanimiv za slovensko občinstvo, saj bodo kot deseti po vrsti nastopili slovenski predstavniki Quartissimo. Poleg njih bo nastopilo še osemnajst izvajalcev.

Drugi polfinale se bo odvijal v četrtek, 14. maja. Devet izvajalcev si bo zagotovilo vstopnico za veliki finale, ki bo v soboto zvečer. In kdo vse se bo potegoval za finale:

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
1. Hrvaška
Hrvaško bosta na letošnji evrovizijski popevki zastopala Igor Cukrov in Andrea Šušnjara s pesmijo Lijepa Tena . Za Cukrova je bil prelomen nastop na splitskem glasbenem festivalu pred dvema letoma, kjer je osvojil nagrado za najboljšega debitanta. Pevec, ki se lahko pohvali z dobrim glasom, zna zaigrati na kitaro, klavir, trobento in klarinet. Njegova najljubša glasbena žanra sta pop in rok. Andrea Šušnjara je že stara znanka hrvaške Dore. Pred petimi leti je nastopila s pesmijo Noah in osvojila odlično drugo mesto, leto kasneje pa je bila četrta. Svoj debi na splitskem glasbenem festivalu leta 2004 je kronala z nagrado za najboljšo debitantko. S Cukrovom sta združila moči na pobudo Tončija Huljića.

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
2. Irska
Eno najuspešnejših držav na tekmovanju za evrovizijsko popevko letos zastopata Sinead Mulvey in pop-rok skupina Black Daisy . S pesmijo Et Cetera! nameravajo z rokom navdušiti Rusijo. Pevka Sinead Mulvey na glasbenih odrih stoji že od svojega trinajstega leta. Na irskem izboru za evrovizijsko popevko je nastopila že leta 2005, a so se ji sanje izpolnile šele letos, ko je žirijo in občinstvo navdušila skupaj z žensko zasedbo Black Daisy. Dekleta pišejo lastno glasbo in nastopajo po vsej Irski.

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
3. Latvija
Intars Busulis je v Latviji že uveljavljeno ime. Busulis je znan kot džez in pop izvajalec, pa tudi igralec. Lani je izdal prvi solo album, na katerem so pesmi v ruskem in latvijskem jeziku. Po izjemnem uspehu omenjenega albuma se že pripravlja na izdajo prvega solo albuma v angleškem jeziku. V Moskvi bo zapel pesem Probka , ki ni napisana v latvijskem ali angleškem jeziku, temveč v ruščini.

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
4. Srbija
Srbija letos na Evroviziji ponuja kombinacijo petja in baleta. Marko Kon in Milaan s spremljevalci obljubljajo zanimiv odrski nastop. Kon je napisal več kot osemsto skladb za številne izvajalce in sodeloval kot spremljevalni vokalist pri več kot tisoč pesmih. Kot zanimivost naj dodamo še, da je Kon rojen na isti dan kot eden najuspešnejših srbskih glasbenikov Željko Joksimović. Pesem Cipela je rezultat sodelovanja z glasbenikom in skladateljem Milanom Nikolićem, ki je svoje znanje pridobil na pariškem glasbenem konservatoriju. Nikolic je v svoji karieri izdal že pet albumov instrumentalne glasbe in nastopal s številnimi znanimi izvajalci.

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
5. Poljska
Lidia Kopania je pevka z močnim glasom, za katero stojijo glasbeni ustvarjalci, ki so sodelovali s Philom Collinsom, Michaelom Jacksonom in Christino Aguilero. Izdala je tri albume, na katerih najdemo pesmi v poljskem in angleškem jeziku. Njen glas je prepričljiv tako v baladah kot v živahnih, energičnih pesmih. S pesmijo I Don't Wanna Leave , pri nastanku katere je sodeloval nemški skladatelj Alex Geringas, želi evropskemu občinstvu pokazati, da glasba ne pozna meja.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
6. Norveška
Čudežni otrok. To je norveški predstavnik Alexander Rybak , ki se je rodil v Belorusiji, odraščal pa na Norveškem. Pri petih letih je igral violino in klavir, kmalu zatem pa začel pisati lastno glasbo. S svojo pesmijo Foolin je pred tremi leti zmagal na norveškem talent šovu in igral z enim najslavnejših violinistov Pinchasom Zukermanom. V gledališču Nye v Oslu je igral v predstavi Goslač na strehi, letos poleti pa bo na platna prišel film Yohan - Child Wanderer, v katerem je odigral vlogo. Še prej bo stopil na oder v Moskvi in se predstavil s pesmijo Fairytale , ki je na norveškem izboru dobila rekordno število glasov.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
7. Ciper
Rezultat družinskega dela je pesem Firefly , ki jo bo odpela Christina Metaxa . Christina je ena najmlajših nastopajočih na letošnji prireditvi in želi pokazati, da lahko uspe tudi najstnikom. Besedilo in glasbo je napisal Christinin starejši brat Nikolas, ki pravi, da je navdih našel prav v svoji sestri. Christino ni mogoče opredeliti samo kot pevko. Je namreč tudi uspešna igralka, plesalka in nenazadnje tudi pisateljica. Je tik pred izidom svoje prve knjige za otroke in prve pesniške zbirke. Nastop na izboru za evrovizijsko popevko vidi kot enega največjih izzivov v svojem življenju.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
8. Slovaška
Slovaška se po dolgem premoru vrača na evrovizijske odre s skupino izjemnih glasbenikov. V Moskvo so poslali Kamila Mikulčika in Nelo Pociskovo s spremljevalno ekipo, ki bodo nastopili s pesmijo Let' Tmou . Pocisková je na Slovaškem znana kot pevka in igralka v muzikalih in številnih popularnih televizijskih serijah. Igralske izkušnje ima tudi Kamil Mikulčík, ki je poleg tega tudi priznan skladatelj.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
9. Danska
Brinck je na danskem izboru zmagal s pesmijo Believe Again , ki jo je v sodelovanju z Larsom Halvorom Jensenom in Martinom M. Larssonom napisal Ronan Keating. Omenjeni singel je bil več mesecev uvrščen na dansko lestvico Top 20. V glasbene vode se je najprej podal kot pisec besedil in producent, kasneje pa je začel graditi še na svojih pevskih ambicijah.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
10. Slovenija
Slovenijo na 54. tekmovanju za evrovizijsko popevko zastopa zasedba Quartissimo s pevko Martino. Žiga Cerar (prva violina), Matjaž Bogataj (druga violina), Luka Dukarić (viola) in Samo Dervišić (čelo) ter vokalistki Martina Majerle in Sandra Feketija so v Moskvo odpotovali v ponedeljek, 4. maja. Jutri jih čaka prva vaja na evrovizijskem odru, na katerem se bodo v drugem predizboru s pesmijo Love Symphony poskušali prebiti v finale. Fantje so skupaj že več let. Sprva so delovali v zasedbi Oktissimo, ki pa se je za Emo preoblikovala in posledično tudi preimenovala v Quartissimo. Vokalistko Martino Majerle jim je predstavil skladatelj Andrej Babić.

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
11. Madžarska
Zoli Adok , madžarski predstavnik, je izvrsten pevec in igralec. Kot plesalec in igralec je prepotoval velik del sveta. Sodeloval je muzikalih kot sta Fame in Cats. Pred kratkim je debitiral v filmu Alom.net, ki to pomlad prihaja v madžarske kinodvorane. Pesem Dance With Me! je napisal eden najuspešnejših madžarskih tekstopiscev in producentov Szabo Ze.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
12. Azerbajdžan
Azerbajdžanci na Evrovizijo pošiljajo kombinacijo mlade pevke in izkušenega tekstopisca, AySel in Arasha . Glasba je del AySelinega življenja od malih nog. Njena velika strast je klavir. Sodelovala je na več državnih pevskih tekmovanjih, kjer je dosegala vidne uspehe. V letu bivanja v ZDA se je pridružila pevskemu zboru, s katerim je žela uspehe na uglednih tekmovanjih. Družbo ji bo delal Arash, pevec, avtor in producent. Njegova singla Boro Boro in Temptation sta obkrožila Evropo in bila predvajanja na MTV. Predstavila se bosta s pesmijo Always .


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
13. Grčija
Sakis Rouvas je do sedaj izdal že dvajset zelo prodajanih CD-jev in DVD-jev, prejel petnajst glasbenih nagrad v najpomembnejših kategorijah in posnel dva filma. Brez dvoma je eden največjih pop zvezdnikov v Grčiji. Na tekmovanju leta 2004 je s skladbo Shake It zasedel tretje mesto, a je v očeh večine obveljal za zmagovalca. Med drugim je nastopil tudi na zaključni prireditvi letnih olimpijskih iger v Atenah. V Moskvi bo nastopil s pesmijo This Is Our Night .

Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
14. Litva
O ljubezni bo pel Sasha Song . Glasbenik, ki je osem let študiral glasbo v Londonu, je v Litvi velik zvezdnik. Pri dvanajstih letih je izdal svoj prvi solo album, na katerem je še danes izjemno popularna pesem Mamai. Nastopil je na številnih mednarodnih tekmovanjih in prejel odlikovanje za svoje dosežke s strani litovskega predsednika.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
15. Moldavija
Nelly Ciobanu je svojo kariero začela pred petnajstimi leti, ko je zmagala na pevskem tekmovanju. Dve leti kasneje so jo razglasili za najboljšo mlado pevko v državi, njen talent pa so odkrili tudi v Romuniji. Izdala je štiri albume in že pripravlja novega. S pesmijo Hora from Moldova bo letos v Moskvi zastopala Moldavijo.




Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
16. Albanija
Kejsi Tola se kljub rosnim 17 letom lahko pohvali s šest let trajajočo kariero. Odkrili so jo na festivalu mladih glasbenikov, ko je bila stara 11 let. Dvakrat je osvojila prvo mesto na festivalu Shkodra, lani pa je prejela še nagrado za najboljšega mladega glasbenika. Pesem In Your Dream je prepričala tudi albansko občinstvo, ki ji je namenilo največ glasov. Mlada pevka pravi, da ji glasba daje notranjo moč, ki pride do izraza na odru.


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
17. Ukrajina
Svetlano Loboda je težko opisati z eno besedo. 27-letnica je pevka, skladateljica, glasbena producentka, scenaristka, voditeljica in modna oblikovalka. Pohvali se lahko s svojo linijo oblačil. Preden je stopila na solistično pot, je bila članica več skupin. Njen debitantski album je izšel novembra 2005, tri leta zatem pa še drugi. Na odru bo tokrat odpela pesem Be My Valentine! (Anti-crisis Girl) .


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
18. Estonija
Šest nadarjenih in čudovitih deklet pripravlja sapo jemajoč šov. To so estonske predstavnice, zbrane v skupini Urban Symphony . Dekleta kombinirajo elektronske zvoke in akustične inštrumente. Sodelovati so začele pred dvema letoma, vse pa se lahko pohvalijo z glasbenim znanjem. Njihova glasba naj bi imela pravljičen učinek na poslušalce. Opisali bi jo lahko kot preprosto, iskreno in zasanjano. Naslov njihove skladbe je Rändajad .


Kliknite na sliko in prisluhnite pesmi. © eurovision.com

 
19. Nizozemska
The Toppers so resnični ljubitelji Evrovizije. Gordon in René Froger že več let podrobno sledita tekmovanju in njegovemu razvoju. Kot dečka sta spremljala tekmovanje in pesmim dodeljevala točke ter jih primerjala z oceno žirije. V zadnjih štirih letih so Toppers na svojih koncertih preigravali stare in nove evrovizijske pesmi. Z uvrstitvijo na prireditev so se jim uresničile sanje. Verjamejo, da jih lahko pesem Shine pripelje v finale.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.