Magazin > Film & Glasba & TV
49 ogledov

Prostor brez pravil

1/2
Žurnal24 main
Glasbena skupina Sphericube prihaja iz Prekmurja. Zase trdijo, da si ne postavljajo meja in se ne želijo kategorizirati, kot so to v preteklosti namesto njih počeli drugi.
Vseeno pa je v njihovem kitarskem zvoku in raztegnjenih vokalih moč prepoznati vpliv Nirvane, avstralskih Silverchair, Radiohead... Fantje ustvarjajo glasbo vse od leta 2002, bend pa so zaznamovale tudi spremembe v zasedbi, predvsem odhod basista.

Tri leta so skrbno načrtovali in z občutkom ustvarjali ploščo, ki so jo poimenovali Jugda (prostor brez pravil, op. p). Ne glede na njihovo glasbeno mladost, jih je doletela čast, da so pri snemanju albuma sodelovali z odmevnimi glasbenim imeni: Jelena Ždrale (violina, viola), Klemen Hvala (violončelo), Ivan Kovačič Kova (saksofon), zasluga za to kombinacijo pa gre predvsem producentoma Ruzini Frankolino in Hrvoju Pelicariću .

Na vprašanje, kako so to dosegli, so Andrej Lapoša , David Halb in Manuel Hahn (člani skupine Sphericube) odgovorili, da gre za splet okoliščin in "veliko srečo". David (tolkala) je pojasnil. " Ko se mora v Sloveniji klubski bend znajti, se mora res dobro znajti"
 

Uspeti v Sloveniji...

"Odvisno iz katerega zornega kota si ustvarjaš merila. Kar se tiče klubske scene, je trditev, da se ne da uspeti upravičena. Enostavno ni medijev, ki bi bili posvečeni izključno glasbi kot kulturni dejavnosti," je pojasnil David Halb.

Sphericube so tisti "novi bend", ki so ob spremljavi simfoničnega orekstra nastopili na proslavi Dneva samostojnosti v Cankarjevem domu.

Producent Ruzina Frankolino je vplival na njihovo odločitev, da so opustili idejo pisanja besedil v angleškem jeziku in so se odločili za prekmurščino. Njegov argument je bil: "Saj tudi Sigur Ros pojejo v islandščini, ki jo razume vsega 300.000 ljudi, pa so svetovno znani bend."

Na albumu pa je polovica skladb instrumentalnih. Manuel (bass) je pojasnil: "Instrumental je bil vedno v ospredju."  Zagovarjajo idejo, da mora biti vokal v službi glasbe in predstavlja še eno glasbilo. S tem so se želeli oddaljiti od tipičnega rokovskega zvok, kjer prevladuje klasična zgradba besedil in je vokal v ospredju.

Za njihovo vizualno podobo, booklet in videoprojekcije, skrbi fotograf  David Lotrič , ki je prispeval fotografije za album in poskrbel, da so fotografije vizualni podaljšek skladb. Tako je v  fotografijah moč prepoznati samo zgodbo pesmi. Videoprojekcije so nastale kot eksperiment in deloma kot odgovor na kritiko, da so na odru preveč statični. Vseeno vztrajajo, da na odru niso zato, da bi ljudi zabavali in je njihova primarna naloga ustvarjanje glasbe.

Njihov prvi naslednji koncert bo 7. januarja na  Gospodarskem razstavišču na tradicionalnem žuru prekmurskih študentov, Bujta repi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.