Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Pustite se nositi na rokah grafike

Grafični bienale Arhiv organizatorja
V svoji 29. izdaji eden od najstarejših grafičnih bienalov na svetu, ki se odpira jutri ob 19. uri v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru, še bolj prerašča okvire grafike in statične galerijsko-muzejske predstavitve umetnosti kot doslej.

Letošnja tema je umetniški dogodek v obliki različnih akcij, performansov, interaktivnih projektov in podobnega, ki se v likovnih ustanovah izvajajo vse pogosteje, na bienalu pa bodo "poskušali kar najbolje predstaviti zagon in vitalnost tega trenda".

Od bienalnega nasilja ...
Do 20. novembra bodo na več prizoriščih predstavili dogodke iz štirih za sodobno umetnost značilnih tematskih sklopov: nasilja, darežljivosti, praznine in iskanja svetega ter ritualnega.

Že jutri ob 18.30 bo italijanski umetnik Marcello Maloberti v Moderni galeriji na temo nasilja izvajal nasilje nad tigri – v performansu Metulji jedo banane bo 15 nastopajočih hkrati dvignilo v zrak velike porcelanaste tigre, sicer pogost okras italijanskih stanovanj srednjega razreda, jih za dolgo napeto minuto zadržalo v zraku in nato z vso silo treščilo ob tla. Sporočilnost dejanja je jasna vsem, ki so bili kdaj “na robu z živci” in se jim je v vidnem polju znašla dragocena vaza ali krožnik. Mimoidoči si bodo gotovo zapomnili tudi novozelandsko umetnico Kusum Normoyle, ki bo tulila po ljubljanskih ulicah. Insceniranega nasilja – od navezav na filmske prizore prek obrednih sežigov do načrtnega ignoriranja – v dveh mesecih ne bo manjkalo.

... do bienalne darežljivosti
Bienale pa vas utegne pritegniti tudi z darežljivostjo, saj boste imeli priložnost avstralski skupini Bababa International nesti v popravilo, karkoli imate že dlje pokvarjeno (dežnike, kolesa, kovčke ...), peči pecivo z Matjažem Andražem Vogrinčičem ali se prepustili rokam Švicarja Sana Kellerja, ki vas bo nesel v razstavne prostore Moderne galerije. Vsi umetniški dogodki so brezplačni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.