Magazin > Film & Glasba & TV
54 ogledov

Radi ga držijo v roki

Elvis Jackson Arhiv skupine
Elvis Jackson. V sredo odpirajo naš največji klubski festival Orto fest, kjer bodo predstavili svoj novi EP Windows. Še vedno so privrženci fizične izdaje albumov, saj pravijo, da "moraš nekaj držati v roki".

Zakaj tokrat le EP in ne celoten album?
Po zadnjem ploščku Against the Gravity se nam je nabralo dovolj pesmi za novi CD. Prvič jih imamo tudi celo več od načrtovanega, zato smo tokrat pesmi žanrsko razdelili na dve izdaji: EP-abum Window in še eno izdajo, pravi album, ki bo sledila ravno v pravem času.
 
Je ta digitalna doba glasbeno industrijo pahnila v dobo digitalnih singlov? Številni izvajalci to že prakticirajo ...
Tako je stanje že nekaj časa, pred tem je bilo še obdobje, ko so bendi na cedeju po večini imeli dva singla in deset pesmi, ki so zapolnile ostanek časa. Morda je tako za določene bende celo lažje in bolje, mi pa se še vedno držimo preverjene formule stare šole, da moraš nekaj držati v roki, zato bo naš novi EP-album izšel tudi v fizičnem CD-formatu. 
 
Kako gledate na vlogo glasbenih založb danes in koliko se na njih zanašate?
Založbe si bodo ali pa so si že kaj izmislile, če bodo želele nadomestiti vzpad prodaje fizičnih cedejev, še vedno pa imajo razdelane mreže in so pomembne pri trženju bendov. Tega vseeno zlepa ne moreš nadomestiti, na našem malem trgu pa z našo ekipo radi poskrbimo kar sami zase.
 
Zakaj sta zadnja res velika benda v Sloveniji nekaj, kar se je zgodilo več kot desetletje nazaj? Novi, perspektivni domači bendi, pa četudi so že uveljavljeni, nimajo enakega učinka, kot so ga imeli takrat denimo Siddharta in Big Foot Mama ...
To ni samo slovenski pojav, tudi med svetovnimi bendi ne vidim nikogar, ki gre po poti na koncu katere in bi imel isto težo kot denimo Rolling Stones, Metallica ali Motorhead. Živimo v presežku informacij, ki nimajo več teže in je to zgolj logična posledica.

Teže morda ne, saj gre za druge čase, v katerih je rokenrol že del vsakdana, a v tujini obstajajo bendi, kot so Arctic Monkeys, The Black Keys, MGMT in Franz Ferdinand, ki so vsi stari oziroma mladi okoli deset let, pa so vseeno headlinerska imena, ki vlečejo na koncerte po tisoče ljudi. Zdi se, da je na domači glasbeni sceni enako kot na politični. Že desetletja povsod isti obrazi. Kaj je potrebno, da se zamenja garnitura? Izvajalci krivijo medije, mediji krivijo bralce/gledalce/poslušalce, češ, da je okus tak, kakršen je in da se "nove" zadeve slabo berejo ...
Pamet in dobra volja.
 
Letos boste kar z dvema zaporednima koncertoma odprli Orto fest, najdaljši klubski festival pri nas. Koliko prošenj za guest liste ste dobili in koliko ste jih zavrnili?
Naša publika nam je podobna in vse dela zadnjo minuto. Običajno nam zvonijo telefoni še 15 minut pred koncertom. Letos jih prosimo, naj pokličejo vsaj kakšen dan prej! Sicer pa so vstopnice na voljo tudi na blagajni Orto bara.
 
Navezujem namreč na problematiko o kulturnem evru, ki ga je uvedel Kino Šiška. Ta je predvsem novinarsko sceno razdelil na dva pola, saj se nanaša tudi na akreditacije, ne samo na guest liste. Ga podpirate, kakšno je vaše mnenje?
Poznam ljudi z obeh strani in oboji imajo tehtne razloge. Če bi še študiral v Ljubljani, bi si tudi jaz kupil fotoaparat, da bi lahko prihajal na koncerte brezplačno. Verjamem pa, da glede na dober program, ekipa Kina Šiška ve v kaj se spušča in kaj lahko od tega dejansko iztrži.
 
Konec meseca se odpravljate na dva koncerta na Češko. Koliko so se vam obrestovala tovrstna koncertiranja v tujini?
Gostovanja v tujini so bolj bistvo benda, kot nekaj od česar bi računal obresti. V Brnu bomo nastopali na festivalu Černodajales skupaj z The Hives in Waltari, v Pragi pa v priznanem klubu skupaj z našimi prijatelji iz skupine Jaya The Cat.
 
Tudi sami niste več med najmlajšimi bendi. Spremljate kaj domačo sceno, hodite kaj na lokalne koncerte? Katere perspektivne bende ste opazili in bi jih radi izpostavili, da jim poslušalci prisluhnejo?
Werefox, Joko Ono, Happy Ol'McWeasel, Tide - ampak te sicer niso več rosno mladi, morda prej veterani, kot smo Elvis Jackson. Čedalje bolj pa opažam, da se uveljavljajo fantje iz skupine Karma Koma, verjetno pa niso edini, ki si zaslužijo omembe, bendov je veliko in vsak lahko najde nekaj za svoj okus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.