Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

"Radio Slovenija nima občutka za hite"

EMA 2012 Boštjan Tacol
Potem ko so iz RTV sporočili, da bodo letos interno izbrali slovenskega predstavnika in skladbo za Eurosong, smo nekatere izvajalce in avtorje povprašali, kaj menijo o njihovi odločitvi.

"Jaz mislim, da je to zelo pogumna odločitev, a je morda celo logična glede na recesijo. Je pa res, da imajo zdaj veliko odgovornost in morajo res dobro izbrati; jaz upam, da bodo in da bo pesem Slovencem všeč. Predvsem pa upam, da bodo izbrali res dobrega izvajalca z veliko kilometrine, ki jo na eurosongovskem odru potrebuješ," je povedala Alenka Gotar, ki je naše barve zastopala leta 2007 v Helsinkih. Nuša Derenda pravi, da je to pričakovala, Aleš Vovk - Raay pa, da je odločitev dobra, a ima vseeno nekaj pomislekov. "Bolj me skrbi, ker verjamem, oziroma sem prepričan, da na Radiu Slovenija ni takih, ki bi spremljali in vedeli, kaj so moderne glasbene smernice, še bolj pomembno pa, da ni občutka za komercialne hite, ki so za uspeh na Eurosongu nuja."

Po sledeh Bosancev

Glede na to, da bodo sami izbrali predstavnika, brez žirije in brez mnenja gledalcev, je odgovornost RTV torej toliko večja, zato vsaj tokrat ne bomo mogli govoriti, da gre za kuhinjo, meni Matjaž Vlašič. "Zdaj se bo konkretno vedelo, kdo je odgovoren in kdo je izbral to skladbo," pravi in dodaja: "Bistveno je, da oni stojijo za tem in tudi odgovarjajo za to, kar so izbrali." Derenda je ob tem povedala, da bo veliko odgovornosti padlo tudi na pleča izvajalca, saj bo po njenem mnenju "bolj na udaru kot RTV".

Svojega predstavnika je interno izbralo že kar nekaj držav, med njimi naši južni sosedje Hrvati in tudi Bosanci. "Hrvati so lani na ta način izbrali Nino Badrić, Bosanci pa tako delajo že veliko let in so do zdaj brez izjeme izbrali dobro. Vedno so med top 10, če ne še višje," je komentirala Gotarjeva in dodala, da verjame, da se bodo tudi naši dobro odločili, "saj vedo, kaj pomeni izbirati za slovenski narod".

"Ema ni kuhinja, to naj bo jasno"

Letos bodo kakšni evrovizijski navdušenci kljub temu pogrešali Emo, med njimi bo to morda celo RTV sam, ki ima po mnenju Derende "zdaj mogoče malo manj od tega, saj ne bo telefonskega glasovanja" in s tem finančnega priliva. Raay pa pravi, da je bila Ema dober šov le predlani, ko so ga kot avtorja povabili k sodelovanju in je na koncu z April zasedel drugo mesto. "Če Ema nasmeti kup skladb, ki so pozabljene v mesecu ali dveh, je to ne le izguba denarja in časa, ampak tudi 'smetenje' po sceni." Ob tem je še poudaril, da "Ema ni kuhinja, to naj bo jasno": "Zdaj to verjamem in sem v to stoprocenten. Če bi bila kuhinja, bi človek marsikatero odločitev razumel, tako pa gre pač v večini slabih odločitev za nepoznavanje ali nesmisel za tisto pravo, kar potrebujemo!" je še dodal za konec.

Komentarjev 2
  • girl36 14:42 14.februar 2013.

    Ooooo Ray, ti pa imaš občutek in smisel, ne? Pa še to - ti in tvoji komadi ste smetenje po sceni. Kako to še ni vsem jasno? :( Glede Radia Slovenije - šimfaš, ker to ni Radio 1? Omg ...

  • Slodrifter 17:45 27.januar 2013.

    Vsako leto izberemo neko baburo, ki poje neko otožno balado. In koga kurca bi naj jokava babura ganila? Nastopate pred Evropo z neko pofukano balado. Popolnoma brez občutka, kaj je hit, kaj bo ostale Evropejce vrglo na rit. Ta mlada ...prikaži več 15 letnica, ki joče, definitivno ne. Najbolj žalostno je pa to, da gre naš denar, ki je namenjen za RTVSLO, takim kretenom, ki cele dneve ne delajo NIČ. NIČ! Naj se spravijo v fabrike delat, da nam bo produktivnost in BDP zrasel! Nam vsem ostalim pa prišparajte to sranje in znižajte prispevek za tak kurčev zavod od sranja!!! TAKO SE ZAČNE ČISTKA!!! Lepo po vrsti!!!