Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Razjarjeni scenaristi

Scenaristi imajo možnost, da nekaj časa še delajo brez pogodb ali nemudoma razgl Žurnal24 main
V Hollywoodu je v sredo močno narasla možnost stavke scenaristov, saj so propadla pogajanja o plačah.

Los Angeles Times je poročal, da sindikati ceha scenaristov (Writers Guild) in Zveze ameriških filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) na težkih pogajanjih o novi tarifni pogodbi niso dosegli soglasja. V noči na četrtek po lokalnem času poteče dosedanja pogodba.

Novih terminov za pogajanja za zdaj niso določili in tako lahko vsak čas pride do stavke. Okoli 12.000 članov ceha je nedavno s prepričljivo večino glasov soglašalo z delavskim bojem, če s filmskimi in televizijskimi producenti ne bi dosegli "poštenega in pametnega dogovora". Stavka bi ohromila številne filmske in televizijske projekte v Hollywoodu. Ceh scenaristov zahteva predvsem višja nadomestila za pisce, kadar se njihovi izdelki razširjajo prek DVD-jev, svetovnega spleta in mobilnih telefonov. Pogajanja obeh strani potekajo od julija letos.

Scenaristi imajo možnost, da nekaj časa še delajo brez pogodb ali nemudoma razglasijo stavko. To bi bila prva velika prekinitev dela po letu 1988, ko so scenaristi stavkali 22 tednov. Škodo za filmsko in televizijsko industrijo so tedaj ocenili na 500 milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.