Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Razumljivejši, a manj všečni

Tomi Meglič Osebni arhiv
Siddharta. Zaradi njih se Poljaki učijo slovenščine. Novi album leta 2015 ob 20. obletnici benda. Na vrsto najbrž pride tudi arena Stožice.

V ponedeljek izdani album je nadaljevanje zgodbe s stadiona. Vam je žal, da niste posneli že tistega za Bežigradom?
Pravzaprav je posnet, vendar je bil uporabljen le za promocijske namene. Kot uradna izdaja pa je novi dvojni CD prvi s simfoniki. Mogoče bomo bežigrajski koncert tudi kdaj izdali.

Kakšna je danes Siddharta v primerjavi s tisto iz leta 2003?
Opažam, da smo bili prej nerazumljivi in všečni, danes pa smo mogoče razumljivejši in malo manj všečni. Sledimo sebi, ne lovimo trendov v svetovni glasbi, ampak razvijamo Siddharto kot skupino. Naš glasbeni okus se spreminja, ostajamo pa v istih okvirih rock 'n' rolla.

Zdi se, da je vaš aktualni singel Novi svet vaš najbolj družbenokritičen komad.
Ni, daleč od tega. Večina teh komadov ni nikoli izšla kot singel oziroma se niso dosti vrteli. Imamo kar nekaj družbenokritičnih komadov, ki jih nismo nikoli izpostavili. Tisti, ki poslušajo bend, pridejo do njih.

Verjetno ni naključje, da je Novi svet nastal v tem času.
To je aktualno stanje, pri čemer imamo dovolj pesimizma. Komad je sicer precej optimističen.

Kako pa vidite alternativo tega Novega sveta?
Stvari se bodo začele popravljati, je pa odvisno tudi od mene, kako ga bom razumel, saj ne morem kritizirati drugih, če imam tudi sam možnost nekaj narediti. Ljudje moramo zadeti neko dno, da se potem lahko poberemo in cenimo čase, ko ni neke blazne bolečine. Alternativa so verjetno sočutje, pomoč, ljubezen ... Kdor te nosi v sebi, je alternativen, je človek z roba družbe. Družba je postala zelo egoistična in hlepeča po denarju … Mislim, da se bomo tudi tega naveličali; upam, da čim prej.

Kako se za vas stvari razvijajo v tujini, kjer zadnje časa nastopate več kot doma?
Zelo dobro. Bili smo v Nemčiji in na Poljskem, kjer bomo februarja spet imeli turnejo. Verjetno bomo šli tudi v Skandinavijo. To so veliki trgi, kjer je napredek počasnejši kot tukaj. Naše občinstvo se širi počasneje, a je opazen napredek. Z vsako novo turnejo je bolje.

Drži, da se je kar nekaj tujcev zaradi vas začelo učiti slovenščine?
Ja, na Poljskem smo se že podpisovali na delovne zvezke za slovenski jezik. Študirajo, ker bi radi spoznali naš jezik, nekaj pa jih je že prišlo na počitnice v Slovenijo. Prek nas so spoznali državo, in to je bil verjetno dodaten razlog, da pridejo sem.

Napolnili ste že vse večje dvorane pri nas. Ostaja vam le arena Stožice. Bo kmalu padla tudi ta?
Enkrat smo že igrali na bolj zasebni zadevi. Najbrž pride tudi ta dvorana na vrsto. Treba bo nekaj še narediti z naše strani. Čeprav je videti, kot bi podirali rekorde, stvari prilagajamo našemu ustvarjanju.

Kdaj pa prihaja nov studijski album? Ga boste snemali v ZDA?
Nameravamo ga izdati leta 2015, saj bo imel takrat bend 20 let. Snemali ga bomo doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.