Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

RBD umaknjeni s polic

Žurnal24 main
Po odločitvi okrožnega sodišča mora založba Dallas s prodajnih polic umakniti tudi zgoščenke skupine RBD.

Zaradi kršenja materialnih avtorskih pravic je Okrožno sodišče v Ljubljani od založbe Dallas zahtevalo, naj do pretekle srede poskrbi, da se s prodajnih polic umaknejo trije cedeji mehiške skupine RBD. Od svojih kupcev, strank in poslovnih partnerjev pa bi moral Dallas omenjene cedeje zahtevati nazaj. Na prodajnih policah so te cedeji še danes, denimo v ljubljanskem Big Bangu. Za vsako kršitev prepovedi mora Dallas plačati 1.500 evrov.

Sodišče je založbi Dallas Records prepovedalo tudi proizvodnjo, prodajo in kakršnokoli trženje albuma Reci mi Helene Blagne, Cvik-Cvak Katalene in Dan zmage Rock Partyzanov. Sodišče je Dallasu prepovedalo tudi uporabo označbe SAZAS na zgoščenkah in drugih vrstah fonogramov, ki jih izdaja. “Do tega je prišlo, ker se je Sazas izmikal ureditvi pogodb z avtorji,” so sklep sodišča za Žurnal komentirali v Dallasu.

V trgovinah piratski cedeji

“Za vse avtorje, ki jih zastopamo, vlagamo na sodišču tožbe. Že kar nekaj časa se borimo s slovenskimi založbami – večina največjih ne plačuje tistega, kar bi morali. Zdaj se je končno izkazalo, da gre dejansko za piratske cedeje in posledično za piratsko založbo. Zdaj je dokazano, da se v Sloveniji na prodajnih policah nahajajo piratski cedeji,” pojasnjuje prvi mož Sazasa Zupan in dodaja, da cedejev ne smeš izdajati, če nimas dovoljenje avtorja oziroma lastnika.

Dallas vse obtožbe zanika

“Če Sazas trdi, da je založba Dallas piratska družba, potem lahko mi mirno trdimo, da je Sazas kriminalna družba. Dallas zagotovo ne prodaja piratskih izdelkov. Gre za napad s strani Sazasa, saj že nekaj časa poskušamo prek svojega združenja (ZFIS) s Sazasom doseči poštene pogoje za plačilo mehanskih pravic od prodaje fonogramov. Združenje Sazas se tem pogovorom že dlje časa izogiba in se poslužuje nejasnih in nedorečenih zakonov, ki mu omogočajo absolutno nedopustni monopolni položaj, prek katerega vrši pritisk na vse diskografske družbe vključno z nami, ki pa se tem pritiskom nočemo pokoriti,” odgovarjajo na Dallasu in dodajajo, da se bodo v prihodnjih dneh posvetili reševanju tega problema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.