Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Rešujejo nas stripovski junaki

Stripovski junaki rešujejo Evropo EPK Maribor 2012
V prostorih Umetnostne galerije Maribor se v petek ob 18. uri v sklopu Evropske prestolnice kulture odpira razstava Stripovski junaki rešujejo Evropo.

Razstava Stripovski junaki rešujejo Evropo, ki jo prirejajo Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, Strip.Art.nica Buch in Stripforum Zagreb, bo prikazala več kot 170 izbranih del oziroma originalnih stripovskih tabel 170 domačih in tujih avtorjev.

Stripovsko razstavo, kakršne v takšnem obsegu v tem delu Evrope še ni bilo, bo med drugim otvoril Mladen Novaković, gonilna sila hrvaškega društva ljubiteljev stripa Stripforuma in lastnik tujih razstavljenih del, medtem ko so domača dela v lasti avtorjev in Strip.art.nice Buch. Prav ta bo predstavila dva nova stripa albuma, drugi del integrala Dekalov V-VIII in Družinske zgodbe Zorana Smiljanića, Miodrag Mikica Ivanović pa bo predstavil nastajanje stripa v živo – Bonnelijeve junake, Zagorja, Tex Willerja in druge bo risal kar na steno.

Razstava bo omogočila vpogled v bogato zgodovino evropskega stripa dvajsetega stoletja s poudarkom na Belgiji, Franciji in Sloveniji. Ob Japonski in Združenih državah Amerike sta prav Belgija in Francija vodilni stripovski državi. Mlad belgijski reporter Tintin in galski junak Asterix sta prerasla strani časopisov in knjižic, postala nacionalni ikoni in doživela mednarodno popularnost. Navdušila sta tudi ustvarjalce stripa v Sloveniji – med drugim bodo na razstavi predstavljeni Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič in Miki Muster.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.