Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Retrospektivni svet slavnega umetnika

Pogubonosni izum Slovenska kinoteka
Izpod okrilja Animateke na kinotečni program Slovenske kinoteke prihaja retrospektiva slavnega režiserja, animatorja in likovnega umetnika Karla Zemana.

Režiser, animator in likovni umetnik Karel Zeman (1910–1989) se skupaj z Jiříjem Trnko in Hermíno Týrlovo uvršča med najpomembnejše avtorje češkega animiranega filma in je hkrati ena ključnih osebnosti češke šole animacije.

S pomočjo značilnih posebnosti svoje ustvarjalnosti, tehnične inovativnosti in domiselnosti ter želje po eksperimentiranju je uspel avtor izoblikovati povsem unikatno in neposnemljivo filmsko govorico – preplet likovne umetnosti in posebnih filmskih učinkov. V Zemanovem opusu ni najti nenamernega ponavljanja, saj svoja spoznanja ves čas na novo pretvarja, razvija in medsebojno povezuje. Sleherno delo priča o avtorjevem iskanju najprikladnejše tehnike in vizualne podobe, ki naj izrazita namen in sporočilo njegove umetniške izpovedi.

Na filmskem platnu Slovenske kinoteke bodo ob 21. uri zavrteli tri Zemanove filme - Fantastični svet Karla Zemana (Kouzelný svět Karla Zemana), G. Prokouk - filmar (Pan Prokouk filmuje) in Pogubonosni izum (Vynález zkázy).

Za vstopnico boste odšteli tri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.