Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Rock Shock – ime vam pove vse

Skupina Rock Shock bo 7. oktobra nastopila v Orto baru. Vstopnine ne bo, prvih s Žurnal24 main
V sredo bo v ljubljanskem Orto baru nastopila skupina Rock Shock, ki bo predstavila svoj prvenec v živo.
Vaše ime zveni zelo zahodnjaško. Ali ste namenoma izbrali tako ime? Ali to pomeni, da ste ena izmed skupin, ki se ne bo zadovoljila z uspehom v Sloveniji?
Kmalu potem ko se je zbrala ekipa in začela z vajami, so padli tudi prvi koncertni datumi in s tem tudi potreba, da ekipa dobi ime. Med številnimi idejami, ki smo jih imeli, smo se na koncu odločili za Rock Shock, ker se nam zdi, da nas dobro opiše in ljudje že iz imena dobijo pravo predstavo o nas. Na tujino zaenkrat ne računamo, vsa naša besedila so slovenska in vsekakor se bomo najprej skušali čim bolje predstaviti domačemu občinstvu, ki nam je primarnega pomena.

Kako gledate na zadnji pojav uspešnih slovenskih skupin, ki se ne amerikanizirajo?
Amerikanizacija in lovljenje trendov za vsako ceno na dolgi rok nista dobri. V glasbo dajemo del sebe in verjetno se le glasba, za katero res "stojiš", lahko dotakne publike.

Kakšen uspeh vam je pomemben, komercialni ali umetniški?

Delno sta ta dva uspeha povezana. Verjetno je komercialni uspeh tudi to, da lahko nekdo od svojega dela dostojno živi. Zaenkrat nam glasba ne predstavlja preživetja, ampak del življenja, v katerem uživamo, zato lahko rečem, da je umetniška komponenta v ospredju.

Pri nastanku nove plošče sta vam na pomoč priskočila dva člana slovenskih rock skupin. Ali se na vaši plošči pozna priokus Dan D in Šank Rocka?
Dvomim, da kdo v naši glasbi najde skupne točke z omenjenima bendoma. Različni avtorji in ekipe glasbenikov ustvarijo različne končne izdelke. So pa nasveti in komentarji prekaljenih mačkov vsekakor dobrodošli in ti pomagajo, če jim prisluhneš. Vsekakor se zavedamo vrednosti tega, če ti pomaga nekdo s takšno kilometrino in izkušnjami v glasbenem svetu.



Na albumu ste želeli ujeti koncertni zvok. To je zadnje čase precej pogost pojav. Ali rock bendi premalo nastopate? Pogrešate oder? Ne dobite dovolj priložnosti? Ali je vendarle esenca rock 'n' rolla v igranju pred ljudmi?

Rock Shock je nastal predvsem iz potrebe po igranju. Živi nastopi so tisti, ki dajejo bendu energijo in neposredni stik s publiko. Tu se pokaže, ali je tvoja pot prava in ali ti ljudje verjamejo. S prvim izdelkom smo del te energije skušali ujeti tudi na studijsko ploščo. Odra zaenkrat ne pogrešamo, saj imamo ogromno koncertov.

Pa vendar smo imeli pred kratkim v Ljubljani festival rock 'n' rolla (Trans Europe Festival), ki je bil zelo slabo obiskan. Prireditve z elektronsko glasbo pa so po navadi razprodane, ali tudi vi to opažate? Ali to pomeni, da rock 'n' roll izumira?
Rock'n'roll se vrača v polni meri. Za dobro glasbo ne bo nikoli zmanjkalo prostora. Obisk neke prireditve je odvisen od veliko stvari in en neuspeh ne pomeni zatona te glasbe.

Glasbeno pot ste začeli s preigravanjem priredb, kar je v vašem zvoku še vedno moč čutiti. Čutite breme prenasičenosti z glasbo in dostopnosti le-te zaradi digitalizacije? Je težko napisati kaj novega?
Digitalizacija je res pripomogla k cenejši reklami in večji dostopnosti glasbe kar iz domačega naslonjača, zato je publika včasih malo razvajena. Vendar pravi ljubitelji glasbe še vedno obiskujejo koncerte in še vedno nastaja nova in drugačna glasba.

Kljub občasno izrazitim kitarskim rifom je vaša glasba dokaj lahkotna, je to vaš prvinski zvok ali posledica kompromisa s Tonijem Jurijem oz. morda celo kompromisa s slovenskim glasbenim trgom?

Z zvokom plošče smo zelo zadovoljni. Nekih velikih kompromisov nismo delali. Kot smo že rekli, smo vse zastavili tako, da zveni tudi na odru. Toni Jurij je nato vse obdelal tako, kot je treba. Glede na to, da ima za seboj res bogato studijsko kariero, smo mu popolnoma zaupali in je imel proste roke.

Posneli ste tudi videospot. Glede na to, da je edina glasbena televizija (Čarli Tv) pred kratkim prekinila oddajanje živega programa, na drugih televizijah pa ni glasbenih oddaj, kje ga bodo predvajali? Ali se v Sloveniji še splača snemati videospote?
Internet je trenutno prevladujoč medij, kar se tiče slovenske glasbe, in lahko rečem, da glede na odziv publike na spletu, se spote vsekakor splača delati. Naš spot Glej me v oči naj bi na enem od spletnih portalov le v nekaj dneh videlo čez 47.000 ljudi, kar je številka, ki je verjetno ne doseže vsaka oddaja. Verjamemo, da se bo kmalu tudi na televizijah pojavila oddaja, ki bo podpirala glasbo in glasbenike. Ljudje si takih oddaj vsekakor želijo, in če je interes s strani občinstva, bodo mediji verjetno temu prisluhnili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.