Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Romanca sodobnega sodstva

Romanca Damjan Švarc, Gledališče Koper
V Gledališču Koper bo gostovalo Slovensko ljudsko gledališče Celje, ki bo ob 20. uri premierno uprizorilo komično dramo Romanca.

Komična drama Romanca se ironično posmehuje sodobnemu sodstvu, sodnikom, tožnikom in obtožencem. Prizorišče dogajanja je sodišče, kjer se znajde Obtoženec. V kafkovsko bizarnem sodnem procesu, ki poteka v senci mirovne konference za mir na Bližnjem vzhodu, se pokaže popoln razpad sistema, vrednot in demokracije.

V odlični farsi se David Mamet izrazito nekorektno in duhovito obregne ob politično korektnost. Sodnik se ukvarja v glavnem s svojimi alergijami in ne s primerom, Tožilec ima težave s svojim fantom, Branilec brani Obtoženega, ki se ukvarja s svojim židovstvom ... Vseh šest nosilcev zgodbe je šest grotesknih značajev, polnih najrazličnejših predsodkov, od homofobije do antisemitizma, od korupcije do konservatizma. Z neposrednim in duhovitim dialogom Mamet odkriva vso praznost pravnega sistema kot temelja zahodne demokracije.

Esejist, dramatik, scenarist in filmski režiser David Mamet (1947), ki velja za enega najboljših sodobnih ameriških avtorjev (njegovo pisanje odlikujejo natančni, inteligentni, ostri, včasih vulgarni dialogi, polni nenadnih in nepredvidenih preobratov), v Romanci (2004) nikoli ne razkrije, česa natančno je Obtoženec obtožen in zakaj v resnici v procesu sploh gre, ampak farso poteka sodnega postopka uporabi, da si brez dlake na jeziku privošči sodni sistem, politiko, predsodke do istospolnih partnerskih skupnosti, pedofilske duhovnike in religiozne predsodke.Vse to so teme, ki so na začetku 21. stoletja v ameriškem družbenem in političnem življenju zelo aktualne.

Za vstopnico boste odšteli od deset do 12 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.