Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Roza v zimzelenih tonih

Za zdravljenje homofobije je priporočljiv ogled britanskega filma Shank. Žurnal24 main
Festival gejevskega in lezbičnega filma. Jubilejni 25. s klasikami in novostmi.

“Mislim, da je filmov z gejevsko in lezbično tematiko vsako leto več, zlasti nizkoproračunskih, produkcija pa je absolutno odvisna tudi od odprtosti države,” o letošnji ponudbi pravi Suzana Tratnik, ena od selektoric oziroma

Spremljevalni program
27. 11. ob 20.00 v Kinoteki: Noč evropske gejevske poezije (nastop več kot deset tujih pesnikov, popestren z glasbo, pogovori, filmi in koktajlom),
28. 11. ob 22.00 v Klub K4: uvodni žur,
5. 12. ob 22.00 v Tiffanyju in Monoklu: sklepni žur,
17. 12. ob 20.30 v Galeriji Škuc: tradicionalno branje, razprodaja in zabava zbirke Lambda.

selektorjev 25. festivala gejevskega in lezbičnega filma.

Prepovedano iz Belgije

Čeprav je po njenih besedah težko izpostaviti države, iz katerih prihajajo najboljši, za največji – vsaj po obsegu – veljata ZDA in Velika Britanija, vsako leto pa preseneti tudi kakšen skandinavski film.

Tokrat bo to belgijska drama Prepovedane smeri o nemogoči ljubezni med belgijsko policistko in hčerko turških priseljencev, ki se mora prisilno poročiti z moškim, vpletenim v mafijske posle. Ta film bo v soboto, 28. novembra, odprl festival, projekcije pa se bo udeležila tudi režiserka Sümeya Kökten, v Belgiji živeča Turkinja, ki je po poklicu policistka.

Novo in staro

Festival, ki bo na različnih prizoriščih (Slovenska kinoteka, Tiffany in Monokel na Metelkovi, Mladinski in kulturni center v Kopru in kino Mali Union v Celju) potekal

Če je homoseksualnost prepovedana ali kazniva, tovrstne umetniške ustvarjalnosti skoraj ni ali pa to počnejo tisti, ki živijo v tujini.
Suzana Tratnik

do 6. decembra, bo poleg aktualne filmske produkcije tokrat postregel tudi s klasikami.

“Glede na to, da gre za jubilejni, 25. festival, smo rekli, da bomo vrteli nekaj zimzelenih filmov,” pravi Tratnikova, ki je v ponudbo med drugim uvrstila Viscontijevo Smrt v Benetkah, Drugi način režiserja Károlyja Makka, enega od prvih lezbičnih filmov v Vzhodni Evropi, ter Maškarado in Ubij me nežno Boštjana Hladnika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.