Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

RTV odgovarja besnim gledalcem

Misija Evrovizija Saša Despot
Po zadnji oddaji Misija Evrovizija so se po spletu razširili komentarji besnih gledalcev šova, ki se ne strinjajo z rezultatom.

V nedeljo so si mesto na Emi, kjer se bo odločilo, kdo nas bo zastopal na Eurosongu, priborile Eva Boto in dvojčici Prusnik. Mnogi so bili nad rezultatom razočarani, saj si po njihovem mnenju bolj kot dvojčici nastop na Emi zasluži izpadla Nika Zorjan. Eni so tako spet sprožili namigovanja o kuhinji in favoriziranju dvojčic s strani žirije, drugi pa so se pritožili, da so pravila glasovanja nejasna. "Povzemam, da imamo gledalci pravico izvedeti pred pričetkom oddaje nekje zapisana pravila odločitev (kdaj televoting in kdaj žirija, kako glede tega, da je število članov parno – možnost nesklepčnosti, očitno namigovanje Žnidaršiča, da se sestrama Prusnik gleda skozi prste v zadnji oddaji) in seveda, kje jih lahko preberemo, da imamo gledalci pravico izvedeti rezultate televotinga vseh oddaj (uradno poročilo telekomunikacijskega operaterja, ki je televoting izvajal) ter natančen opis kriterijev, po katerih je tako imenovana 'strokovna' žirija odločala. Vse to so resna vprašanja, ki načenjajo N A Š O televizijo. To ni televizijska hiša parih Ljubljančanov, ki se dobro razumejo med seboj in si pomagajo; to je televizija vseh Slovenk in Slovencev," se je glasil eden od komentarjev na naši strani.

Vse bodo objavili po Emi

Po odgovore na vaša vprašanja glede glasovanja smo se obrnili na odgovornega urednika Razvedrilnega programa TV Slovenija, Vanjo Vardjana.

Zakaj po oddaji ne objavite števila prejetih telefonskih glasov in vrstnega reda nastopajočih po okusu občinstva?
Enaka praksa, torej, da se glasovanje občinstva in sodnikov ali strokovne žirije ne objavijo do konca tekmovanja, je v uporabi tudi na vsakoletnem izboru za pesem Evrovizije, saj bi objava teh podatkov lahko neposredno ali posredno vplivala na glasovanje gledalstva.

Jih boste po koncu Eme objavili?
Tako je, objavili jih bomo po koncu Eme 2012.

Kako natančno poteka glasovanje? Ali žirija pred svojo odločitvijo ve, kako so se odločili gledalci?
Sodniki so v vsaki oddaji  v svoje glasovalne listke, ki jih tudi podpišejo in jih hranimo v dokumentaciji za objavo po Emi 2012, zapisali ocene že pred začetkom telefonskega glasovanja, kar pomeni, da telefonsko glasovanje nanje nima nikakršnega vpliva.

Kaj bi se zgodilo, če bi bili glasovi žirije razdeljeni 2:2?
Če bi bili glasovi sodnikov pri dveh tekmovalcih enaki, bi se uvrstil naprej tisti, ki je dobil več glasov na telefonskem glasovanju.

Zakaj so sodniki med televotingom povedali, koga bi poslali na Eurosong? Z mnenjem lahko vplivajo na mnenje gledalcev. Nekaterim se zdi to sporno.
Sodniki so svobodno odločali o tem, kaj bodo povedali. Verjetno pa bi lahko bil vpliv njihovega javno izraženega mnenja obraten od tega, kar se namiguje.

Komentarjev 5
  • Fulmmer 14:38 12.januar 2012.

    Ljudska kuhinja RTV...., plačat moraš če ješ al pa ne....

  • kurt 16:47 11.januar 2012.

    Že ničkolikokrat sem napisal na to temo, da je edina kompetentna člaanica komisije edino Darja Švajger, ostali trije so komedijanti, od katerih niti en ne more biti član bilo kake komisije, kar se glasbe tiče, ne rečem da ostali ne ...prikaži več bi mogli ocenjevati kakšnih cirkuških nastopov..tega ne bom trdil..za takšno reč bi jim mogoče še spregledal pomanjkanje posluha.

  • jaki 15:41 11.januar 2012.

    verjetno ti, ako veš zakaj gre...