Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

RTV: "Šlo je za zlorabo živega prenosa"

Viktorji Benjamin Kovač
Z RTV Slovenija so sporočili, da je šlo sinoči za nedopustno zlorabo živega prenosa Viktorjev, zato posnetka prireditve v okviru ponovitev oddaj ne bodo predvajali, ogledati pa si ga prav tako ne bo mogoče prek avdio/videoarhiva na njihovi spletni strani. LDS v odzivu: Vas je strah Janše?

"Podelitev nagrad Viktorji 2011, ki jo je bilo mogoče drugič zaporedoma v neposrednem prenosu sinoči spremljati na 1. programu TV Slovenija, je bila letos kljub dogovorom med TV Slovenija, ki je podelitev zgolj prenašala, in revijo Stop, glavnim ter edinim organizatorjem po vsebinski, produkcijski in finančni plati, neprimerno izrabljena za politično opredeljevanje in agitacijo,“ so sporočili iz službe za odnose z javnostjo RTV Slovenije. Tako ocenjujejo, "da gre za nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve, ki ni potekala skladno s scenarijem, danim TV Slovenija v vpogled pred prireditvijo.“ Zato so se odločili, da posnetka prireditve ne bodo predvajali niti v okviru ponovitev oddaj, do njega pa ne bo mogoče dostopati niti prek avdio/video arhiva na njihovi spletni strani.

Ob tem so še povedali: "RTV obžaluje, da se je prireditev, ki je bila v vseh teh letih v prvi vrsti namenjena pregledu in ocenjevanju medijskih dosežkov, kot taka pa je bila podlaga za nadaljnji razvoj slovenskega medijskega prostora ter vsa ta leta sinonim za dober humor in satiro, sprevrgla v njuno nasprotje in s tem zlorabila vlogo javnega servisa, ki jo po zakonu izvaja javni zavod RTV Slovenija."

Kljub tovrstnim zapletom pa na RTV-ju menijo, da nagrade viktorji kot najprestižnejša strokovna priznanja in priznanja občinstva na področju medijev in popularne kulture v Sloveniji s tem niso izgubili na pomembnosti in vplivnosti ter da ostajajo pokazatelj medijske odličnosti in popularne kulture ter ocenjevalec medijske kakovosti in razvoja.

LDS: Vas je strah Janše?

Na odločitev nacionalke so se odzvali v izvenparlamentarni Liberalni demokraciji Slovenije, kjer so izrazili presenečenje nad "neprimernim odzivom" vodstva RTV in ogorčenje, ker je bil posnetek oddaje umaknjen s spletnega arhiva. "Avtorske nastope posameznih humoristov na podelitvi smo razumeli kot duhovito dejanje, katerih nesporna pravica je tudi, da se izrekajo o družbenem in političnem trenutku na zabaven način, satira na račun homofobije pa je v razviti demokratični družbi celo zaželena. Z dejanjem prepovedi in cenzuri, celo na prireditvi, namenjeni medijskim nagradam, se je RTV Slovenija odločila za nedopustno ideološko omejevanje svobode izražanja, pri čemer svoje ravnanje ni podkrepila z nobeno zakonsko podlago."

V LDS se še sprašujejo, ali je vodstvo RTV klonilo zaradi pritiskov, ali pa jih je le "neizmerno strah pred koalicijo Janeza Janše, ki v svojih stališčih venomer izkorišča homofobni potencial v ljudeh za dosego svojih političnih ciljev."

Spomnimo, na sinočnji podelitvi najbolj odmevnih medijskih nagrad v Sloveniji si je več voditeljev prireditve privoščilo komentarje na aktualno politično temo družinskega zakonika, ki ga bomo na referendumu izglasovali prihodnjo nedeljo. Kot se je izkazalo, je bila to priljubljena tema domačih estradnikov tudi na zabavi po viktorjih.

Komentarjev 29
  • tralala 09:45 19.marec 2012.

    MK, vljudno te naprošam, če čimveč pišeš po tem portalu - ker tvoje lajanje in fašistični izpadi delajo veliko uslugo levim strankam. Zagaman'c.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:17 19.marec 2012.

    Še zmeraj boljš,da RTV zlorabi prenos,kot pa ElConquistador in njegovi pederajsi v Vatikanu naše otroke!!

  • suzana.kos 07:43 19.marec 2012.

    imaš prav, leteli bodo tako ali tako... kot so spomnili že na sobotni prireditvi - razlika v razmerah pri nas in nekoč v Italiji je ta, da je fašisem tam prišel na oblast z zmago na volitvah...