Magazin > Film & Glasba & TV
135 ogledov

RTVS bo razmigal naše možgane

Aljoša Ternovšek, Anže Zevnik Žiga Culiberg
Včeraj so na RTV Slovenija začeli s predvajanjem novega kviza Vem!. O tem, kakšne so nagrade in kakšen kandidat ima največ možnosti za zmago, smo povprašali voditelja Anžeta Zevnika in Aljošo Ternovška.

Lepo je biti milijonar je bil pri nas izjemno popularen kviz. Menita, da bo Vem! tudi tako uspešen in zakaj?
Anže: Ja, Lepo je biti milijonar je bil res popularen, a Milijonar je imel na nek način boljše izhodišče, vsaj kar se denarnih nagrad tiče. Pri kvizu Vem! nagrade niso tako velike, saj lahko tekmovalec na oddajo dobi največ 500 evrov, če pa se tekmovalec petkrat uvrsti v finale lahko skupaj dobi največ 2500 evrov. O uspešnosti pa še težko govorim, saj je še prezgodaj. Vsi si želimo, da bo uspešen in gledan.

Katere televizijske kvize sta spremljala? Sta morda na katerem tudi sodelovala?
Anže: Če sem iskren, kvizov nisem prav dosti gledal. Sem spremljal Milijonarja, pa Najšibkejši člen, če pa slučajno naletim na Male sive celice, si jih še vedno rad ogledam. Na nobenem pa nisem sodeloval.

Aljoša: Spremljal sem Kvizkoteko, Milijonarja, Najšibkejši člen v originalu, 1 protiv 100, Potjero. Nikoli pa nisem nastopil v nobenem.

Kako se pripravljata na vodenje?
Anže: Na vodenje se pripravljam več ali manj doma. Gledam predvsem posnetke francoskega kviza, pa tudi angleškega, sem pa v vpogled že dobil tudi eno svojo oddajo, tako da lahko  analiziram, kritiziram in popravljam napake.

Aljoša: Preberem vprašanja in odgovore, opise tekmovalcev in pobrskam po svojem znanju, če pa to ni dovolj, si pomagam z Googlom.

Se bosta pri vodenju zgledovala po kakšnih znanih voditeljih kvizov?
Anže: Pri vodenju se ne bom zgledoval po nobeni matrici, po nobenem domačem ali tujem voditelju. V kviz bom skušal vnesti sebe in svojo lastno glavo. Skušal bom zabavati, animirati in seveda spodbujati tekmovalce in gledalce k čim večji gledanosti in priljubljenosti kviza.

Aljoša: Mislim, da ne. Sem, kar sem, bil sem, kar sem bil.

Anže, z vodenjem še nimaš izkušenj. Česa se najbolj veseliš in kaj te najbolj skrbi?
Kot voditelj se seveda veselim tega voditeljskega izziva. Kar me je do sedaj najbolj skrbelo, sem že opravil – to je bilo snemanje prve oddaje, ki je že posneta. Prvo vodenje sicer ni bilo popolno, v oddaji je kakšna napaka, a sedaj je čas za korekcije le-teh. Potem bomo pa videli – kvizov je pred menoj še dosti (smeh).

Aljoša, kako pa so potekala tvoja prva snemanja?
Aljoša: Posneli smo prvih pet oddaj. Vsaka nova stvar zahteva uigravanje celotne ekipe. Pri prvih korakih je vedno malo težko, ampak seveda ne pretežko. Stojimo trdno z obema nogama.

Kateri profil tekmovalcev bo po vajini oceni pri kvizu najbolj uspešen? Visoko izobraženi ali 'življenjsko izkušeni'?
Anže: Mislim, da bo vse pomembno. In inteligenca in izkušnje, seveda tudi sreča, hitre reakcije, refleksi … Kajti tekmovalec se v prvem krogu najprej pomeri z dvema sotekmovalcema, v drugega se pa uvrstita dva najboljša. Malo bo tudi pogojeno s srečo, predvsem kakšno temo bo tekmovalec dobil v zadnjem, finalnem krogu.

Aljoša: Znanje je v našem kvizu vsekakor potrebno. Je pa tudi nekaj taktiziranja.

Kako blizu so vama kvizi? Rešujeta križanke, sudoku …?
Anže: Kvizi so mi sicer zelo blizu, a jih pri nas žal ni prav veliko. Se pa veselim, da bo kviz Vem! spet malo razmigal slovenske možgane. Če naletim na križanko, jo rešim, sicer pa raje rešujem sudokuje.

Aljoša: Rad jih gledam, križank in podobnih stvari pa ne rešujem.

Kako uspešna bi bila vidva pri reševanju tega kviza?
Anže: To je težko napovedati. Mogoče pa bomo naredili kakšno bolj interno tekmovanje znotraj ekipe ali nekaj podobnega (smeh).

Aljoša: To bi bilo odvisno od sotekmovalcev.

Za katero temo bi lahko rekla, da sta strokovnjaka in katere teme so vam najbolj tuje?
Anže: Izpostavil bi šport, potem pa teater, gledališče, kulturo …

Aljoša: Dramatika mi ni tuja, širše polje umetnosti tudi ne. Pri športu bi mogoče tudi kaj znal. Naravoslovne stvari bi bile pa večja težava.

Aljoša, na Planet TV si vodil kviz Kdo bo koga. Kako si bil zadovoljni s svojim delom pri tem kvizu in kako vam bodo izkušnje s Planet TV pomagale pri Vem!?
Zdi se mi, da je bilo sodelovanje s Planetom Tv in VPK-jem kar plodno. 150 oddaj je kar lepa popotnica, ampak vsaka nova stvar prinaša nove izzive.

Anže, si dobitnik lanskega viktorja za obetavno medijsko osebnost. Je živčnost zaradi laskavega naziva večja ali se z nagradami ne obremenjuješ?
Kar se tiče viktorja – življenje se mi ni drastično spremenilo, kot se ti verjetno spremeni, ko dobiš oskarja ali kakšno podobno nagrado na tujem. Pri nas viktor nima prav velike »moči«. Nagrade mi niso nikoli bistveno spreminjale življenje, zato se z njimi ne obremenjujem preveč. Sem si pa tokrat mislil, če bom zaradi viktorja za obetavno medijsko osebnost v tem letu dobil še kakšno primerno povabilo, to potem res pomeni, da nekaj obetaš. In to se je tudi zgodilo. Zdaj je pa vse odvisno od mene. (smeh)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.