Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

"S Tošetovo smrtjo se nisem nikoli okoriščala"

Alenka Gotar
1/5
Evrovizija.com
V Skopju so letos na prav poseben način obeležili rojstni dan priljubljenega makedonskega glasbenika Tošeta Proeskega, poklonila se mu je tudi naša Alenka Gotar, ki je bila tudi njegova prijateljica.

Uveljavljeni pevci iz Makedonije, Bolgarije, Srbije, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije so se ob spremljavi zbora Pro Ars in velikega orkestra, ki ga je vodil dirigent Saša Nikolovski Gjumar, poklonili Tošetu Proeskemu, ki bi letos dopolnil 31 let. 35 tisoč evrov vreden glasbeni projekt, ki sta ga v največji meri financirala fundacija Toše Proeski in makedonsko ministrstvo za kulturo, je bil tudi humanitarno obarvan. Del zbranih sredstev so tokrat namenili za opremo v otroški kliniki. S humanitarnostjo in glasbo, ki ju je širil tudi Toše, pa želijo organizatorji nadaljevati delo pokojnega in še vedno priljubljenega pevca.

Toševa največja ljubezen

"Toše je bil v osnovi klasično izobražen pevec in odličen tenorist, zato so tokratni spominski koncert posvetili njegovi največji ljubezni – operi. Toše je pred svojo smrtjo govoril, da bo v pop vodah le še nekaj let, nato pa se bo posvetil zgolj operi. Žal do tega ni prišlo," je povedala naša operna diva Alenka Gotar in nam zaupala, da jo spomini na pevca in prijatelja v jok spravijo še danes.

"Spoznala sva se na festivalih po bivši Jugoslaviji. Nisva se poznala dolgo časa, vendar sva kljub temu spletla lepo in pristno prijateljstvo. Na vseh festivalih sem bila namreč sama, zato sta me pod okrilje vzela Toše in Ljiljana Petrović, bili smo kot ena mala družina. Ko je umrl, eno leto nisem mogla poslušati njegove glasbe, tako hudo mi je bilo, in tudi govorila nisem o najinem prijateljstvu, saj se je preveč ljudi okoristilo na račun njegove smrti. Tisti, ki smo bili resnično njegovi prijatelji, smo žalovali v miru in ne po medijih. Preden sem šla v soboto na oder, so kazali enega izmed njegovih posnetkov in ponovno so me oblile solze. Biti v Skopju pomeni biti blizu Tošeta. Od vseh nastopajočih sva bila osebno povezana s Tošetom le jaz in Vladko Stefanovski, zato je bilo za naju še posebno čustveno," pravi Alenka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.