Magazin > Film & Glasba & TV
199 ogledov

"Sam ne bi zaposlil niti enega od tekmovalcev"

Gostilna išče šefa voyo.si
Kuharski mojstri Janez Bratovž, Tomaž Kavčič, Vito Korošec in Bojan Darda so nam pojasnili svoje videnje šova Gostilna išče šefa. Vsi so veseli, da ljudje zdaj končno vidijo, koliko je treba garati v kuhinji.

Kaj se dogaja v najbolj slavni gostilni ta hip, vedo tudi največji kuharski mojstri, kot je Janez Bratovž, šef kuhinje v restavraciji JB. Bratovž je bil, mimogrede, med kandidati, ki so se potegovali za mesto šefa, ki je kasneje pripadlo Binetu Volčiču. "Delo in vodenje gostilne nista šov, pač pa delo od jutra do večera. Verjamem, da je tempo marsikoga presenetil. Kar se tiče zasedenosti gostilne, pa to definitivno ni realna slika današnjega gostinstva; bi si jo pa vsi gostinci želeli," je pokomentiral koncept Gostilne in dodal, da bi sam marsikaj spremenil, predvsem bi dal več poudarka na samo delo in strokovnost v kuhinji. "Ker se kandidati borijo za mesto šefa gostilne, bi morali biti bolj profesionalni, prav tako bi moral biti med komentatorji kuharski profesionalec, ki bi pokomentiral strokovno delo kandidata v kuhinji." Bratovž je ob tem dodal, da "sam ne bi zaposlil niti enega od tekmovalcev", saj so razen Roka vsi "tretjerazredni kuharji".

Manjka strokovna žirija

Z njim se strinja tudi Bojan Darda, šef kuhinje v restavraciji Shambala, ki bi pri samem konceptu spremenil pravilo, da zmagovalca izbirajo samo gledalci. "Gledalci niso pozorni na to, kdo ima največ izkušenj in kaj je dobro za gostilno, temveč jim je bolj pomembna priljubljenost. Mislim, da bi bilo bolje, če bi imeli štiri top kuharje, ki bi tekmovalcem postavljali izzive in bi se na podlagi tega odločali, kdo gre naprej in kdo ne. Jani je recimo izgubil točke, ker je bil s Tejo, kar se tiče kuhanja, je pa eden izmed najboljših. Ljudje se bolj obremenjujejo s tem, kaj počne v zasebnem življenju, kot pa s tem, kaj počne v kuhinji. Če bi imeli strokovno žirijo, kakršna je bila v X Factorju, bi bilo bolje, ampak Pop TV najbrž potem ne bi toliko zaslužil (smeh)," meni Darda.

Bi pa Vito Korošec, lastnik restavracije Valvas'or, za razliko od Bratovža zaposlil Janija in Julijano, načeloma pa se mu zdijo vsi dobri kuharji. "Človek bi lahko rekel, da iz njih še nekaj bo."

Gostilno bi si najbolj zaslužil Rok

Tomaž Kavčič, šef kuhinje restavracije Pri Lojzetu z dvorca Zemono, zmago privošči tistemu, ki bo trud vlagal tudi po tem, ko se bodo kamere ugasnile. "Vsekakor je bil Rok tisti, ki je imel največ znanja. Zdi se mi čudno, da je na začetku imel željo, potem pa kar naenkrat ne več." Istega mnenja sta tudi Bratovž in Darda: "Rok je bil edini, ki mu je bilo vse jasno - ne samo delo v kuhinji, temveč tudi vse ostalo, ki je prav tako pomembno za delovanje gostilne. Med kandidati, ki so še ostali v gostilni, bi izbral Julijano," pravi Bratovž, Darda pa dodaja, da bi si Gostilno poleg Julijane zaslužil Jani, čemur prikimava tudi Korošec: "Jani in Julijana se mi zdita v redu, predvsem Janiju se vidi, da že dolgo dela v gostinstvu. Ostali se pa borijo proti njemu. Tak je moj občutek. Tisti, ki bo zmagal, bo moral vložiti res veliko truda, saj se bo šele potem začelo pravo delo. Zdaj je šov, potem bo pa borba za obstanek."

Bine premalo ali preveč strog?

Vsi kuharski mojstri so si enotni še pri nečem: Bine je car, čeprav se je Kavčič pošalil, da je za njegov okus včasih premalo strog, a je hitro pripomnil: "Pop TV bi rad čestital za izbiro kuharja, saj je prava izbira glede znanja in tudi glede pojave." Korošec pa po drugi strani meni, da je preveč strog, a da je to najbrž del šova. "V realnem življenju je treba s pomočniki delati bolj v rokavicah, saj lahko kadarkoli vrže predpasnik na tla in gre domov." Bratovž pa: "Bine svojo funkcijo opravlja odlično, kandidatom je predal ogromno znanja, za kar so mu lahko neizmerno hvaležni."

Komentarjev 1
  • macko 15:36 03.december 2012.

    5min gledanja tele"gostilne" odpira kot donat..bravo JB