Magazin > Film & Glasba & TV
128 ogledov

Samo nesrečna ljubezen je velika ljubezen

Dora se po moževi smrti znajde v čisto novih razmerah. Žurnal24 main
Od prve zamisli do premiere je minilo približno pet let, a na Estrellito Metoda Pevca se je splačalo čakati. Pa čeprav po filmu ostane občutek, da žalost še dolgo ne bo minila.

Svoj prvi celovečerec Pod njenim oknom je Pevec predstavil leta 2003. Njegovo televizijsko nanizanko Se zgodi (2004) so gledali tudi tisti, ki jih sicer ob omembi slovenskih nadaljevank in nanizanke spreleti srh – že samo uvodna špica z dekletom v rdečem kombinezonu na kotalkah je bila razlog za čakanje na soboto zvečer.

Januarja 2008 pot po slovenskih kinih začenja Estrellita – Pesem za domov. Dora Fabiani (Silva Čušin) je učiteljica klavirja in žena slavnega violinista. Po nenadni smrti moža se za strto Doro vse spremeni, saj počasi spoznava stvari, ki jih prej ni niti slutila. Miha, s katerim je bila trideset let, je imel ljubico. Igral je v "sumljivi" bosanski gostilni. Sin Julijan je razvajen, sebičen in neobziren.

Marko Kovačevik in Ana Temeljotov sta Amir in Nina. © Spletna stran filma

 
Zaplet sproži pohlep
Kako preživeti vse to, če tistega,
ki bi ji moral odgovoriti na veliko vprašanj, ni več? Je sploh mogoče preživeti? Tolažbo in voljo do življenja Dora najde samo v Amirju, glasbeno nadarjenem dečku, ki je igral z Mihatom. Ko Dora Amirju posodi dragoceno staro italijansko violino, ki ji je ime Estrellita, se vsi vpleteni znajdejo v vrtincu glasbe, strasti, pohlepa, (prepovedane) ljubezni, ljubosumja in iskanja sreče.

Scenarist in režiser glasbe polne Estrellite Metod Pevec je o filmu povedal tudi tole: "Zgodba tega filma se ves čas
potika nekje po trikotniku ljubezen–žalost–glasba. Samo nesrečne ljubezni so velike in samo žalostne pesmi so ji vredne – to že vemo – ampak zakaj imamo toliko veselja s to žalostjo? Ni me zanimala tista žalostna, skoraj vulgarna žalost, ampak tista redka, prosvetljena žalost, ki je malce čudežna, zdravilna, tista ki ljudi lepša in spreminja."

Violina v cisterni
In v drami Estrellita – Pesem za domov je Pevec spet "kriv" za nežne prizore, ob katerih se zazdi, da
gledate najlepši film na svetu: ko Nina in Amir preizkušata mehkobo zvočne izolacije; Amirjevo igranje violine v prazni cisterni in visoko nad tlemi; trenutek, ko Ignacija Doro povabi na pijačo ... Poleg Čušinove, ki je na Festivalu slovenskega filma dobila vesno za najboljšo žensko vlogo, so v Estrelliti v glavnih vlogah zaigrali Marko Kovačevik, Senad Bašić, Mediha Musliović, Karin Komljanec, Tadej Troha in novinka Ana Temeljotov. Če ne prisegate le na hollywoodske doze smeha in katastrof, ne razmišljajte predlogo. Tudi nasmejali se boste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.