Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Šanghaj si je prislužil prvo zlato rolo

Šanghaj Kolosej
Drugi celovečerni film Marka Naberšnika si je od premiere, 2. oktobra, ogledalo že več kot 28 tisoč gledalcev. Šanghaj, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka, si je prislužil prvo zlato rolo.

Šanghaj predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj. S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje. "Šanghaj bolj kot o jugonostalgiji govori o času in prostoru naše polpretekle zgodovine. Ta politični kolorit priča o tem, da je politika bolj nestalna, kot si sama misli. Tisto, kar ostaja, so družina, ljubezen in medčloveški odnosi," je za STA izpostavil Naberšnik. Glavno moško vlogo, romskega kralja Lutvijo Mirgo Belmonda, igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram.

Film Šanghaj je na svetovni premieri na 36. festivalu svetovnega filma v Montrealu osvojil nagrado za najboljši scenarij. Film je bil včeraj premierno prikazan v Sarajevu, med 1. in 6. novembrom pa bo na ogled na filmskem festivalu Diaspora v Torontu. Šanghaj bo 15. novembra odprl tudi letošnji evropski festival Cinedays v Skopju.

Naberšnikov prvenec, uspešnica Petelinji zajtrk, je prejel več zlatih rol ter se s filmoma Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja in Kajmak in marmelada Branko Đuriča - Đura uvršča med tri najbolj gledane filme v samostojni Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.