Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Sarajevo oblegajo filmi

Častni gost festivala bo Morgan Freeman. (Foto: Flynet/JLP) Žurnal24 main
V Sarajevu se je že začel 16. mednarodni filmski festival.

Festival se je začel s svetovno premiero filma Cirkus Columbia režiserja Danisa Tanovića, do konca julija pa se bo na njem zvrstilo več kot 200 filmov. V tekmovalnem programu igranih celovečercev se bo pomerilo devet filmov. Častni gost festivala bo ameriški igralec Morgan Freeman.

Svetovno premiero bodo v tekmovalnem programu igranih filmov doživeli Inside America (Amerika znotraj) avstrijske režiserke Barbare Eder, Jasmina režiserja in scenarista Nedžada Begovića, Sevdah za Karima Jasmina Durakovića in srbski film Tilva Roš režiserja Nikole Ležaića. Filme v tekmovalnem programu, ki prihajajo iz Avstrije, BiH, Srbije, Madžarske, Romunije in Turčije, bo ocenjevala žirija, ki ji bo predsedoval romunski režiser Cristi Puiu. Podelila bo nagrado srce Sarajeva za najboljši film, za najboljšo igralko in za najboljšega igralca ter posebno nagrado žirije.

Na festivalu bodo sodelovali številni slovenski filmski ustvarjalci. Hanna Slak se bo kot sorežiserka filma Some Other Stories predstavila v sekciji Fokus. Damjan Kozole in Danijel Hočevar bosta s projektom Nočno življenje sodelovala na koprodukcijskem CineLink, projekta Talent Campus pa se bodo letos udeležili tudi Maruša Kink, Miha Rodman, Rosa Finc Anžlovar, Vlado Bulajić in Kristina Ravnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.