Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Sarajevska bitka za srce

Režiser Gaspar Noé z igralko Paz De La Huerta. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sarajevski filmski festival (SFF), ki bo letos potekal že 16. po vrsti, bo poleg filmskih novosti iz Srednje in Jugovzhodne Evrope gostil tudi številne eminentne goste.

Festival, ki bo potekal od 23. do 31. julija, bo v Narodnem gledališču odprl Cirkus Columbia, novi celovečerni film Danisa Tanovića, ki je za svoj prvenec Nikogaršnja zemlja prejel številne nagrade, tudi oskarja. V festivalskem programu, ki je razdeljen v 14 različnih kategorij, pa se bo med drugimi predstavil tudi kontroverzni francoski režiser Gaspar Noé (Sam proti vsem, Nepovratno) – njegov film Enter the Void (Vstopi v praznino)  bodo predvajali v kategoriji Panorama.

Prestiž Letnega kina
Častni gost letošnjega SFF bo ameriški igralec Morgan Freeman, ki je igral v Eastwoodovem filmu Nepremagljivi (na oskarjih je prejel nagrado kritikov za najboljšo režijo), med eminentnejše goste pa spadajo še dobitnik oskarja za tujejezični film Skrivnost v njihovih očeh Juan José Campanella ter zmagovalec berlinskih medvedov Semih Kaplanoğlu (Med). Vsi omenjeni filmi bodo predvajani v programu Open Air v Letnem kinu.

O najboljšem igranem filmu festivala, ki bo prejel nagrado srce Sarajeva, bo odločala žirija pod vodstvom romunskega režiserja Cristia Puiuja. Žiriji, ki bo izbirala najboljši dokumentarni film, pa bo predsedovala hrvaška režiserka Dana Budisavljević.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.