Magazin > Film & Glasba & TV
99 ogledov

Sazas dobil ukor iz tujine

Sazas že dalj časa vodi Matjaž Zupan. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Poslovanje Sazasa je v tujini, kjer si želijo učinkovitega upravljanja kolektivnih pravic, naletelo na vrsto kritik. Sazas naj ne bi upošteval zahtevanih mednarodnih določil.

V problematiko Sazasa so se zdaj vmešali tudi tujci in vanjo vpletli celo predsednika vlade Janeza Janšo.

V imenu Mednarodne konfederacije glasbenih založnikov (ICMP) je v zvezi s poslovanjem Sazasa tako v Sloveniji kot v tujini ukrepal generalni direktor ICMP Ger Hatton, ki je na premierja Janšo naslovil pismo.

ICMP je svetovno trgovinsko združenje, ki zastopa interese skupnosti glasbenega založništva na mednarodni ravni, njegovi člani pa so glasbenozaložniška združenja iz Evrope, Bližnjega vzhoda, Severne in Južne Amerike, Afrike in azijsko-pacifiške regije.

Zahtevajo dodatno odgovornost

Prav ICMP je bila pobudnica za organizacijo okrogle mize septembra lani v poskusu pomiritve vse hujših nesoglasij med Sazasom in Uradom RS za intelektualno lastnino (UIL). Namena okrogle mize strokovnjakov sta bila, kot v pismu piše Hatton, neposredna pomoč Sazasu v takrat zanj kritičnem obdobju in vzpostavitev novega akcijskega načrta v popolnem soglasju s Sazasom.

Ta pa bi vseboval sprejete korake za izboljšanje statusa quo, ki so bili: transparentnost, učinkovitejše upravljanje, jasna pravila distribucije ter dodatna odgovornost med člani in uporabniki.

Strokovnjaki z okrogle mize so se srečali tudi s predstavniki UIL. Tako so bile vse strani poučene o napredovanju dogodkov. V aktualnem pismu pa je izkazana skrb glede upravljanja kolektivnih pravic. Napredek, ki so ga pričakovali po akcijskem načrtu, je zanemarljiv.

Sazas se po njihovem mnenju spet ne drži pravil igre in določb iz omenjenega načrta, sprejetega septembra. Iz pisma je razvidno, da se je Sazas zavezal, da na svojem velikem junijskem sestanku spremeni svoj statut in predpise, ki se tičejo distribucije, a se pri ICMP bojijo, da bo Sazas igral dvojno igro in se naprej izmikal odgovornosti. ICMP si želi poštene igre, sporna pa se jim zdi tudi obravnava direktorja UIL v odhajanju Jurija Žureja, čigar razrešitev je gospodarski minister Radovan Žerjav napovedal že pred tedni, njegov najodmevnejši spor pa je (bil) prav s Sazasom.

Sazas: Preseneča nas sodelovanje z Žurejem

Popoldne so iz Sazasa sporočili, da združenje Sazas ne igra dvojne vloge in je zato predstavnike ICMP že avgusta 2011 povabilo na sestanek, "a se na vabilo še do danes niso odzavali. Omenjeni dopis je bil poslan vladi brez kakršne koli prošnje za pojasnila".

Sazas preseneča, da ICMP zagovarja delovanje direktorja Urada za intelektualno lastnino Jurija Žureja. "Njegovo delovanje je namreč povzročilo finančno škodo več kot milijon evrov ravno njim, tujim lastnikom avtorske pravice, ki se uporablja v kabelskih sistemih. O tem smo obvestili tudi predstavnike okrogle mize, ki v zvezi z najbolj perečo problematiko še niso reagirali v smeri zaščite interesov imetnikov avtorske pravice."

Zapisali so še, da v ICMP pri tem ne skrivajo sodelovanja z Žurejem, ki je, kot so zapisali, tudi sam potrdil, da je bil njihov zastopnik.

"S tem se odkrito potrjuje domneva o konfliktu interesov Žureja kot direktorja Urada za intelektualno lastnino in tujih gospodarskih družb. Tujemu kapitalu, za katerega dela, so se z njegovo odstavitvijo zamajala tla pod nogami. Namen okrogle mize je bil - očitno tako kot v pričujočem dopisu - poizkus pometanja pod preprogo kupa nezakonitih postopkov in prekoračitev pooblastil Žureja.

Sprašujemo se, kakšno sporočilo pošilja mednarodna organizacija, ki podpira slovenskega uradnika, ki je dobil izredno odpoved zaradi nasilja nad zaposlenimi in podpisovanja sumljivih pogodb."

Komentarjev 9
  • Boris Odreitz 13:19 16.julij 2014.

    lopovi !

  • Boris Odreitz 13:18 16.julij 2014.

    podpisati peticijo proti SAZAS-u je zelo pomembno, vitalnega pomena za državo in državljane,najmanj spremeniti zakonodajo, inkriminirati akterje v najboljšem primeru uničiti SAZAS za vse večne čase, saj kasirajo in ničesar ne dajo!!!http://www.pravapeticija.com/sazas_prepoved_delovanja_paradravne_ustanove

  • Boris Odreitz 19:54 09.april 2013.

    peticija proti sazasu tokrat gre za res!ČE NE BO ŠLO ZLEPA BOMO PA Z GRDA MI SE NE ŠALIMO !http://www.pravapeticija.com/sazas_prepoved_delovanja_paradravne_ustanove