Magazin > Film & Glasba & TV
52 ogledov

Scorseseju bafta za življenjsko delo

Martin Scorsese EPA
Ameriški režiser, scenarist, producent in igralec Martin Scorsese bo februarja prejel nagrado bafta za življenjsko delo. S tem se bo pridružil ostalim mojstrom filmske umetnosti, kot so Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick in Elizabeth Taylor.

Martina Scorseseja bodo z najvišjim priznanjem Britanske akademije za film in televizijo (Bafta) počastili 12. februarja na podelitvi v Kraljevi operni hiši v Londonu. Predsednik akademije Tim Corrie je dejal, da je Scorsese prava legenda, saj predstavlja navdih vsem mladim režiserjem po svetu. "Zame je velika čast prejeti nagrado britanske akademije in se tako pridružiti vrsti cenjenih kolegov in prijateljev filmske industrije," je ob razglasitvi povedal 69-letni Scorsese.

Scorsese je kot režiser, producent in scenarist z opusom več kot 50 filmov eden najvplivnejših filmskih ustvarjalcev v zgodovini filmske umetnosti. Med drugim se podpisuje pod filme Kdo trka na moja vrata (1967), Ulice zla (1973), Taksist (1976), Pobesneli bik (1980), Zadnja Kristusova skušnjava (1988), Casino (1995), Tolpe New Yorka (2002), Letalec (2004) in Dvojna igra (2006). Je tudi velik navdušenec nad glasbo, med drugim nad britansko zasedbo The Rolling Stones in bluesom, kar se izraža v njegovih izborih filmske glasbe. Njegov zadnji dokončani projekt je družinski film v 3D-tehniki z naslovom Hugo.

Zvezdnik se lahko pohvali že z vrsto nagrad za svoje filmske dosežke. Prvo bafto je prejel leta 1991, za režijo filma Dobri fantje, leta 2007 pa je na poličko z nagradami končno lahko postavil oskarja za režijo filma Dvojna igra. Leta 1997 pa je prejel nagrado Ameriškega filmskega inštituta za življenjske dosežke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.