Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Še en strip, ki je mutiral v film

Možje X. Prvi razred ali kako se je zgodba o mutantih, stripovskih junakih, sploh začela.

Zgodba Mož X se je začela že pred 50 leti, ko je septembra 1963 izšla prva številka stripa The X-Men, ki sta ga za Marvel ustvarila Stan Lee in Jack Kirby.

Striparski tandem je mutante, ki se bojujejo za svoje pravice, uglasil s tedanjo klimo ter čas kulturnih prevratov in začetkov bojev proti homofobiji in rasizmu slikal tudi skozi zgodbe o možeh x – ljudeh z nadnaravnimi močmi, ki jih od navadnih smrtnikov ločuje le gen x.

Prva %C5%A1tevilka stripa X-Men, ki je za%C4%8Del izhajati septembra 1963. Eden  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po več kot dveh desetletjih vzponov in padcev stripa Možje X je v 90. letih prišel čas za njegovo ekranizacijo. Po prvem poskusu oživljanja stripa na malih zaslonih, ki je v animirani obliki leta 1989 dočakal samo pilotni del X-Men: Pryde of the X-Men, in animirani seriji X-Men: The Animated Series, ki je na spored televizije Fox Kids prišla leta 1992, je pravice za film dve leti pozneje odkupil studio 20th Century Fox in z režiserjem Bryanom Singerjem leta 2000 pognal dobičkonosno ZF-franšizo.

Singer se je s Hughom Jackmanom (Wolverine), Patrickom Stewartom (Charles Xavier), Ianom McKellenom (Magneto) in drugimi možmi X vrnil še enkrat, tretji del pa zaradi snemanja Supermana prepustil Brettu Ratnerju.

Čeprav Ratner z Zadnjim spopadom ni požel hvale, s kakršno je javnost sprejela Singerjeva filma, je ta po dobičku vseeno presegel svojega predhodnika.

Ker nastanek Mož X sega že v 60. leta, ni presenetljivo, da je v isto obdobje postavljen tudi četrti del filmske franšize.

Singer pa si lahko šteje zasluge za obuditev filmov o superherojih, ki bodo na polno zaživeli tudi letos, saj v kinematografe v poletnih mesecih vsak s svojim filmom prihajata še člana Maščevalcev Zelena svetilka in Kapitan Amerika.

Novi liki in igralci
Ker nastanek Mož X sega že v 60. leta prejšnjega stoletja, ni presenetljivo, da je v isto obdobje postavljen tudi četrti in menda zadnji del filmske franšize Prvi razred, ki v kinematografe prihaja danes, in da v njem ni Wolverina in Cyclopsa.

Prvi se je takrat v fikciji najverjetneje boril v vietnamski džungli in se v realnem svetu potolažil s svojo filmsko edicijo Možje X na začetku: Wolverine, drugi pa je bil preprosto premlad za boj. Se pa zato v nasprotju z njima na platna v režiji Matthewa Vaughna med drugim vračajo Charles Xavier, Magneto in Mystique, le da jih bodo tokrat upodobila nova, sicer pa znana igralska imena James McAvoy, Michael Fassbender in Jennifer Lawrence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.