Magazin > Film & Glasba & TV
602 ogledov

Še naprej živi v SFRJ

Tanja Ribič Youtube
Novi film Srđana Dragojevića združuje nekdanjo Jugoslavijo.

Danes na platna slovenskih kinematografov prihaja najnovejši film srbskega režiserja Srđana Dragojevića, ki se je gledalcem vtisnil v spomin predvsem s filmoma Lepe vasi lepo gorijo in Rane, nazadnje pa tudi s Parado. Tragikomedija Atomski z desne govori o prehodu iz socializma v kapitalizem, ki ga režiser zavrača še danes.

"To je film o generaciji, ki je bila preprosto prisiljena v prehod v kapitalizem. Ti ljudje so odrasli v socialističnem samoupravljanju, imeli so zagotovljene redne službe in brezplačna letovanja, na polovici svojega življenja pa so bili kar naenkrat prisiljeni zamenjati logiko, s katero so rasli. Večini ljudi je bilo to težko in ravno zato je film tako smešen kot žalosten." Dragojević je film posnel v imenu generacije, ki ji kot letnik 1963 pripada tudi sam. "Film govori o generaciji, ki se je rodila v 60. in 70. letih, čeprav vem, da je tudi veliko mladih, ki so nezadovoljni s situacijo, v kateri živijo. Sam še naprej živim v SFRJ in se trudim, da bi tudi svojih pet otrok vzgajal v duhu te skromnosti. Hčerki sem pri 24 letih kupil rabljen avtomobil za 3.000 evrov in bila je presrečna."

Juga združila moči za dober film

V zasedbo 16 igralcev z območja nekdanje Jugoslavije je Dragojević povabil tudi slovenske igralce Branka Đurića, Tanjo Ribič in Branka Šturbeja. "Za vse, ki smo doživeli Jugoslavijo, je bilo to zelo lepo obujanje tistih časov," je sodelovanje pokomentirala Ribičeva, Šturbej pa je vesel, da so stare zamere končno zakopane: "Lepo je, da smo po toliko letih drame na Balkanu zamere postavili na stran in znova združili moči za dober filmski projekt."

Komentarjev 5
  • dragec 12:43 24.april 2014.

    Milane, prvo jaz sen "Dragec",drugo, skoraj 4 mesece v uniformi TO in sem ponosen. Milane, da mogoče nisi ti streljal in se skrival doma???

  • kapibara 11:25 24.april 2014.

    In potem nam še teli iz bivše juge, na naš račun , neki kvazi film-festival na Bledu ustanvljajo..Naj si ga na svoje stroške naredijo v Seraolcih...!!

  • janez 09:46 24.april 2014.

    Dragan Kje si pa bil 25. junija 1991. Si streljal na Slovence?