Magazin > Film & Glasba & TV
117 ogledov

Se poslavlja tudi Kud?

Trnfest Saša Despot
Ugašajoči klubi. Po Cvetličarni grozi zaprtje tudi Kudu France Prešeren.

Nocoj bo v ljubljanskem klubu Cvetličarna poslovilni večer, saj bodo klub tudi zaradi nepomoči države in občine zaprli. Kot pravi njegovo vodstvo, izvajanje katerekoli oblike kulture na svoj račun na trgu, na katerem dominirajo sofinancirani javni zavodi, danes ni pot prihodnosti. Zaradi nižje finančne podpore pa utegne ugasniti še en znan ljubljanski klub – Kud France Prešeren. Kot razkriva glavni tajnik Želko Pelicon - Peco, jim bo sredstev zmanjkalo že po Trnfestu, torej konec avgusta.

Največ so dobili od Vike Potočnik
“Kaj lahko naredimo? Morda dobro poslovilno žurko. Tudi tistih tri tisoč evrov, ki nam jih je vsako leto prispevala Nova Ljubljanska banka (NLB), zdaj ne bo več. Župan Ljubljane Zoran Janković oziroma Mestna občina Ljubljana je sredstva vsem zmanjšala za od 15 do 20 odstotkov. V vseh mojih 25 letih, odkar delam v Kudu France Prešeren, je bilo najboljše pod županjo Viko Potočnik, ki je nevladnim organizacijam v kulturi sredstva povečala za okoli 40 odstotkov. To je bila edina res takšna opazna razlika,” pojasnjuje Pelicon in dodaja, da od nove vlade seveda tudi ne pričakuje česa 
boljšega.

Kulturi gre vedno na slabše
Ukinjanje ministrstva za kulturo in združevanja z drugimi ministrstvi, kot sta ministrstvo za šolstvo in ministrstvo za šolstvo in šport, se zdi Peliconu slaba ideja: “Tako bo položaj kulture in kulturnih ustanov še slabši, kot je že, če je to sploh možno.” Da je zapiranje klubov slabo za celotni trg, se strinja tudi direktor Kina Šiška Simon Kardum: “Ravno konkurenca je tista, ki te sili k profilaciji lastnega programa.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.