Magazin > Film & Glasba & TV
68 ogledov

Se še spominjate Kongresnega trga?

Fotografsko razstavo si lahko ogledate še danes od 10. do 19. ure. (Foto: Arhiv Žurnal24 main
Prvomajski prazniki so primerni tudi za ogled razstave Kongresni trg v 20. stoletju in obujanja nostalgije. V Galeriji S na Ljubljanskem gradu si jo lahko ogledate le še danes do 19. ure.

Kongresni trg je bil, poleg Prešernovega spomenika in Trga republike, v vsem obdobju 20. stoletja osrednji prostor, povezan s pomembnimi dogodki slovenske zgodovine. V muzeju hranimo mnogo fotografij in del jih bo predstavljen tudi na razstavi.

Pred prvo svetovno vojno so bile na njem parade avstro-ogrske vojske, leta 1918 veličasten zbor ob razpadu monarhije in ustanovitvi Države SHS, odkritje spomenika kralju Aleksandru leta 1940 in njegovo porušenje po prihodu italijanskih okupatorjev, prihod slovenske partizanske vojske in govor Josipa Broza ob osvoboditvi maja 1945, mnoga povojna politična in manifestacijska zborovanja, družabni in športni dogodki ter prelomni dogodki pred osamosvojitvijo Slovenije in po njej.

Vstop je prost!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.