Magazin > Film & Glasba & TV
17553 ogledov

Se spomnite, kako so se zgražali nad našo pesmijo?

evrovizija
Dogodki, nad katerimi so bili celo ljubitelji Evrovizije šokirani.

1. Nepravilnosti med glasovanjem
Leta 2015 je Evropo (in tudi del Azije ter Avstralijo) razburilo glasovanje. Pri končni razglasitvi rezultatov finalnega glasovanja namreč niso upoštevali glasov makedonske in črnogorske žirije. Pri obeh državah so zaradi nepravilnosti upoštevali le rezultate televotinga.

2. Zgražanje nad slovensko pesmijo

Slovenija: Ansambel Žlindra & Kalamari - Narodnozabavni Rock  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leta 2010 smo na Evrovizijo poslali pesem Narodnozabavni rock, iz katere so se Švedi močno ponorčevali. Med drugim se je  zgrozila tudi pevka Marie Serneholt: "Ta pesem je tako shizofrena, da človek lahko postane nor ob poslušanju.“ Nemška pevka Lena Philipsson, ki je leta 2005 zasedla 5. mesto, pa je komentirala: "Res me zanima, kdo si je to pesem izmislil. Res bi rada videla to osebo. Neverjetno.“

3. Danska zmagovalka z domačim porničem
Danska pevka Emmelie de Forest, ki je leta 2013 zmago ponesla na Dansko, je pred tem posnela domači pornič s fantom. Ta se je kasneje, ko sta se že razšla in ko je Emmelie zmagala, odločil, da bo zaslužil na njen račun. Najboljšemu ponudniku je takrat domači posnetek ponujal za kar 200 tisoč evrov.

4. Transeksualka Dana, transvestiti Sestre in bradata pevka Conchita

Conchita Wurst | Avtor: EPA EPA

Leta 1998 je na pesmi Evrovizije Izrael predstavljala Dana International – prva transeksualna zmagovalka tekmovanja. Rodila se je kot moški, a se je kasneje operirala in postala ženska. Zmagala je s pesmijo Diva in čeprav so bili v Izraelu veseli zmage, se je kar nekaj verskih skupnosti zgražalo nad njo. Tri leta kasneje smo tudi mi presenetili, na Evrovizijo smo namreč poslali skupino Sestre, ki je marsikoga pozitivno presenetila. Za tisto leto lahko rečemo, da je bilo eno redkih, ko se je govorilo tudi o nas. Predlani pa je zmagala pevka Conchita Wurst, bradati transvestit. Postavna Conchita je dvignila veliko prahu, a si s je s tem zagotovila prepoznavnost po celi Evropi.

5. t.A.T.u kot lažni lezbijki
Leta 2003 je Rusija na Evrovizijo poslala duet t.A.T.u, ki sta se tako na nastopu kot tudi v videospotu pretvarjali, da sta lezbijki. Zgodbo sta tudi javno „prodajali“, a se je kasneje izvedelo, da je ena od njiju postala mama, kar je dvignilo kar nekaj prahu. Druga pevka pa se je pred nekaj leti poročila s fantom, slovenskega rodu.

6. Diktator Franco zagotovil zmago
Leta 1968 se je španski diktator Francisco Franco odločil, da se bo vmešal tudi v Evrovizijo. Španiji je zagotovil zmago predvsem z namenom, da svoji državi zagotovi boljšo turistično sezono. Vmešavanje diktatorja je najtežje sprejel britanski predstavnik, ki bi po glasovih sicer zmagal. Še danes si želi, da bi mu nekdo priznal, da je zmagovalec Evrovizije 1968.

7. Danec v valu sreče z iskrenimi besedami
Sicer zelo miren izbor pesmi za Evrovizijo je s svojo izjavo popestril danski pevec Tim Schou iz skupine A Friend in London. Od veselja se je za trenutek spozabil in povzročil manjši škandal. Potem ko je nizozemska voditeljica Mandy Huydts razglasila, da gre 12 točk Danski, je v kamero namreč povedal: "Želim te pof*****."No, veselje bi se dalo izraziti tudi malce bolj dostojno.

8. Metalci iz grozljivke
Leta 2006 je Finska presenetila s svojim izborom, saj so na Evrovizijo poslali skupino Lordi, katerih se je najbrž marsikdo prestrašil na prvi pogled. Skupina, ki je bila ustanovljena leta 1992, je značilna po svojih kostumih, ki spominjajo na pošasti. Presenečenje večera je bilo, da so tisto leto zmagali in da je pesem Hard Rock Hallelujah postala velik hit.

9. Na odru z neprebojnim jopičem
Predstavnik Izraela je leta 1972 na odru nosil neprebojni jopič. Za dodatna zavarovanja izraelskih nastopajočih so se odločili, ker so eno leto pred to Evrovizijo na Olimpijskih igrah skrajneži pobili izraelske športnike.

10. Zmagovalec poljubljal predsednika žirije

Lanskoletno zmagovalno pesem Evrovizije je odpel Alexander Rybak. (Foto: Reuters | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leta 2009 je zmagal norveški pevec Alexander Rybak, ki se je še pred samim finalom Evrovizije zapletel v škandal. Nekaj dni pred finalom so ga zalotili na večerji s predsednikom žirije, Rusom Filipom Kirkorovim. Pa ne samo to, nekateri pravijo, da so ju celo videli, kako sta se poljubljala. Nekateri jima očitajo, da je Filip Alexandru priskrbel zmago, čeprav je ta odstopil s svojega mesta še pred samim finalom.

12. V Makedoniji prirejali razultate?
Lansko leto so v Makediniji bile štiri osebe osumljene prirejanja rezultatov na izboru pesmi, ki jo je država poslala na Evrovizijo. Makedonsko ministrstvo za zunanje zadeve je takrat javilo, da sumijo štiri osebe računalniških prevar. Med osumljenimi so bili lastnik produkcijske hiše, avtor in skladatelj ter lastnik in direktor podjetja, ki je organiziralo telefonsko glasovanje za skopski festival.

13. Rusinja ni smela v državo
Lani, ko je Eurosong potekal v Ukrajini, so ukrajinske oblasti izdale prepoved vstopa Rusinji Yuliyi Samoylovi v Ukrajino. Rusija se tako izbora ni mogla udeležiti, zato je bojkotirala televizijsko predvajanje izbora. Ukrajina je nastop ruske predstavnice na Eurosongu prepovedala zato, ker je ta leta 2015 nastopila na poletnem koncertu na območju Krima, ki ga je Ukrajini leta 2014 zasegla Rusija.

14. Nepridiprav na odru


Leta 2010 je med nastopom španskega pevca Daniela Digesa na oder skočil znani nepridiprav Jimmy Jump in se postavil pred nastopajoče ter krilil z rokami. Z odra so ga pregnali varnostniki. Daniel je nastop kljub temu dobro izpeljal.

Komentarjev 2
  • McBobo 14:38 14.maj 2018.

    Švedi so dobili svojo porcijo šeriatizacije. Naj se je veselijo, če jih motijo slovenske narodnozabavne skupine.

  • Dejan Gradišnik 14:19 12.maj 2018.

    A vi sploh kaj preverite, predano objavite? Pri vsaj šestih točkah od teh 14 imate napačne podatke in/ali dejstva... Lena ph je Švedinja, ne Nemka, sestre so bile leta 02, Avstrija ni zmagala lani (v Lizboni so letos?!), kirkorov je ...prikaži več bil predsednik katere žirije?!, olimpijske igre v Nemčiji niso bile leta 71,ampak 72,s tem da je bila evrovizija prej kot oi, itd, itd....amaterizem na celi črti