Slovenija
61 ogledov

Vreme že povzroča nevšečnosti

Največja nevarnost za točo in nevihte bo ponoči. Žurnal24 main
Neurja so v večernih urah povzročila številne nevšečnosti, v več krajih je meteorna voda zalila kleti.
 

Spremljajte vreme.net

Stalno osveženo vremensko napoved za Slovenijo in svet najdete na našem vremenskem portalu .

Ponedeljek je po več zelo sončnih in vročih dneh prinesel dež. Najhuje bo po napovedih vremenoslovcev ponoči, ko se bodo padavine razširile nad vso državo. Nevihte pa so že povzročile nekaj težav.

V Ljubljani je neurje s strehe telovadnice osnovne šole odtrgalo svetlobna plastična okna. Poklicni gasilci so namestili rezervna okna in jih privezali z vrvjo.

Voda zalivala kleti
V Sevnici je voda nekaj po deseti uri zalila klet stanovanjske hiše, prostovoljni gasilci so vodo izčrpali. V Občini Sevnica je prišlo tudi do izpada električne energije, ker je toča poškodovala daljnovod Sevnica–Brestanica. Napako so delavci Elektro Sevnica odpravili okoli pete ure.

V Kranju je padavinska voda zalila dve kleti, posredovali so gasilci JZ GRS Kranj. Zaradi močnega dežja je voda zalila kleti dveh stanovanjskih blokov in ene stanovanjske hiše v Ravnah na Koroškem. Vodo so izčrpali gasilci KGZ Ravne. Na glavno cesto Dravograd–Ravne pri Dobrinjah in v Votli Peči pa je voda nanosila večje količine zemlje in kamenja, ki so ga delavci CP Maribor že očistili.

Hodnik stanovanjske hiše je padavinska voda zaradi močnega naliva zalila v Dravogradu. Na Meži pa je zaradi zamašenega cestnega jarka voda zalila garažo, posredovali so gasilci GPD Dravograd.

Strela zanetila požar
V Občini Krško je padala toča, vendar o morebitni škodi za zdaj ne poročajo. Je pa v kraju Stolovnik meteorna voda zalila klet. V Brestanici je na cesto padlo drevo, ki so ga že odstranili.

V Občini Sežana je pri naselju Povir zaradi udara strele zagorelo v gozdu. Ogenj je zajel površino pol hektarja, gasilci so ga že pogasili. Strela je v gradbeni objekt udarila tudi v Poljčanah, vendar tu ni zagorelo.

Radarska slika padavin ob 23. uri. © Arso

 

 

V torek še nevihte

V torek bo še pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, sprva še nevihtami. Po podatkih Arsa se bo ohladilo, pihal bo severnozahodni veter, na Primorskem burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne pa od 17 do 22 stopinj Celzija.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo na nevihte z močnimi nalivi, sunki vetra in točo, zato so na agenciji tudi izdali opozorilo. Ponekod bo v naslednjih 24 urah padlo več kot 50 milimetrov padavin. Zaradi močnih nalivov je mogoče, da bodo narasli hudourniki in reke. Tudi jutri se nam namreč po napovedih prognostika Braneta Gregorčiča z Arsa obeta dež, res pa je, da naj ne bi bilo neviht. Reke bodo začele naraščati ponoči, v torek pa bo največja možnost poplavljanja v vzhodni Sloveniji.

Trenutno dežuje na zahodu Slovenije, padavine pa se bodo razširile na vso Slovenijo. Kot je razvidno z radarske slike, se vremenska motnja že približuje osrednji Sloveniji.

Velike težave v Avstriji
Avstrija se je z besnenjem vremena soočila že preteklo noč. Nevihta je na območju Flachgaua razkrivala strehe in rušila drevje. Sunki vetra so dosegli tudi 100 kilometrov na uro. V deželi Spodnja Avstrija so narasle reke, potoki pa so prestopili bregove in odnašali s seboj vse, na kar so naleteli. V Gornji Avstriji pa so padavine sprožile nekaj plazov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.