Magazin > Film & Glasba & TV
48 ogledov

Seks, droge in rock zvezde

Mick Jagger Žurnal24 main
V Kinoteki do konca meseca dnevi rokenrola na velikem platnu.

V Slovenski kinoteki se je včeraj v sodelovanju s Festivalom dokumentarnega filma, ki se začenja jutri, odprlo rokenrolovsko filmsko platno. V sklopu retrospektive rockumentarcev bodo na ogled koncertni filmi, glasbeni dokumentarci in igrani filmi, ki so tako ali drugače povezani z glasbo, Andrej Šprah (Direktni film) in Andrej Bašin (Med spominom in realnostjo) pa bosta že danes ob 17. oziroma 18. uri imela rockumentarni predavanji.

Od 60. let do 11. septembra

Potem ko je bila včeraj za začetek na sporedu komedija This is Spinal Tap, si nocoj lahko ogledate film Ne glej nazaj iz leta 1965 o turneji Boba Dylana po Veliki Britaniji, ki so ga zaradi njegove transformacije iz akustičnega folka v električnega sprejeli z mešanimi občutki, jutri pa Johnny Cash v San Quentinu (1969), ki dokumentira zloglasni nastop temačnega country zvezdnika v zaporu San Quentin. Še isti večer bo na sporedu Pink Floyd: Zid iz leta 1982, petkov večer pa bo namenjen Paulu McCartneyju in tragičnemu 11. septembru – dokumentarec Kaj dogaja! McCartney namreč sledi nekdanjemu beatlu in njegovim pripravam na koncert žrtvam terorističnega napada v New Yorku. V njem nastopajo domala vsi glasbeniki, ki so si tisti večer z njim delili oder – od Erica Claptona in The Who do Micka Jaggerja. Prav Jagger pa bo rock zvezdnik, ki se bo v Kinoteki pojavil največkrat. Najprej v nedeljo v filmu Rolling Stones: Gimme Shelter, ki prikazuje koncert in zakulisno dogajanje brezplačnega koncerta Rolling Stonesov v Altamontu leta 1969. Gre za simboličen konec hipijevskih šestdesetih, saj so bajkerji Hell's Angels, ki jih je najel bend, pod odrom med izvajanjem pesmi Under My Thumb (in ne Sympathy for the Devil, kot je večkrat zmotno zapisano) do smrti zabodli temnopoltega obiskovalca. Stonese boste v Kinoteki lahko videli tudi prihodnji četrtek v koncertnem filmu Stonesi v Hyde Parku (1969), ki je nastal po smrti kitarista Briana Jonesa, dan pozneje pa še Shine a Light Martina Scorseseja iz leta 2008.

Pravi in “nepravi” Ziggy Stardust

Izpuščeno ne bo niti najplodnejše obdobje glam rocka – David Bowie bo kot Ziggy Stardust v Ziggy Stardust in pajki z Marsa na sporedu to soboto. Isti večer si boste lahko ogledali še igrani film Žametne noči, ki temelji na resnični zgodbi med Bowiejem in Iggyjem Popom, čeprav so imena in nekateri dogodki, za katere je pretežni del glasbe napisal Thom Yorke iz skupine Radiohead, spremenjeni. V nedeljo pa bo predvajan Korak do slave, film o mladem glasbenem novinarju, ki se odpravi na turnejo z znanim rock bendom in se seznani z zakulisjem.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.