Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

Sen kresne in zaljubljene noči

Sen kresne noči Arhiv SNG Maribor
Po petkovi premieri, bodo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ob 20. uri ponovili uprizoritev komedije Sen kresne noči.

William Shakespeare (1564–1616) je leta 1595 napisal Sen kresne noči, poročno komedijo, ki se godi v zavetju atenskega gozda, kraljestva vilinskih bitij.

Ker Egej hčerke Hermije (zaljubljene v Lisandra) ne more prepričati, da bi se omožila z Demetrijem, zadoščenje za užaljen ponos poišče pri atenskem vojvodi Tezeju. Ampak vladar, ki je sam tik pred poroko s kraljico Amazonk Hipolito, nima posluha za Hermijino ljubezensko trmarjenje – če ne bo ubogala očeta, lahko gre v samostan ali v smrt. Hermija in Lisander se odločita za beg, prijateljica Helena pa njun načrt izda Demetriju, ki hoče nesojeno nevesto nazaj. Prepir se zaneti tudi v vilinskem kraljestvu, kjer ljubosumni kralj Oberon zahteva od kraljice Titanije, da mu izroči paža. Ker kraljica temu odločno nasprotuje, Oberon naroči Spaku, naj ji med spanjem namaže oči s čarobnim napojem, da se bo zaljubila v prvo bitje, ki ga bo srečala. Po spletu Spakovih in Oberonovih čarobnih posredovanj se v atenskem gozdu, kjer se pobeglim zaljubljencem in vilinski kraljici pridružijo igralci, ki se pripravljajo na predstavo ob Tezejevi svatbi, zgodi prava erotična zmešnjava. V poletni noči se kot v sanjah uresničujejo potlačene erotične fantazije, sproščajo živalski instinkti in pozabljajo pregrehe.

Uprizoritev bo kot spektakelski muzikal zrežiral Damir Zlatar Frey, hrvaški režiser, katerega projekti slovijo po ekspresivni atmosferi, pogosto tudi fizični energiji.

Za vstopnico boste odšteli od deset do 14 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.