Magazin > Film & Glasba & TV
394 ogledov

Serijski plagiatorji?

Tone Košmrlj in Miran Rudan, člana skupine Pop Design (Foto: osebni arhiv) Žurnal24 main
Plagiati Pop Design. Tudi hit Zate je kopija pesmi Roya Blacka, ki nosi naslov Wahnsinn.

"Tudi pesem Zate, pod katero se je kot avtor podpisal Tone Košmrlj, je plagiat. Gre za pesem pokojnega nemškega pevca Roya Blacka z naslovom Wahnsinn," se je glasilo eno od mnogih e-sporočil, ki smo jih po razkritju, da je Na božično noč plagiat, prejeli od bralcev in glasbenikov. Obe pesmi lahko primerjate na našem spletnem portalu zurnal24.si.

 

1985 je letnica, ko je pesem Wahnsinn izdal Roy Black. Torej nekaj let pred izidom pesmi Zate Pop Design.

Zaspi pri meni nocoj kopija?
Pošiljatelji, ki podpirajo razkrivanje plagiatov na slovenski glasbeni sceni, večkrat omenjajo tudi pesem popdizajnovcev Zaspi pri meni nocoj, ki naj bi bila po mnenju številnih komentatorjev na forumih zelo podobna komadu Tears in the Rain pevke Robin Beck. Pod oba domnevna plagiata se je v Sazasovi bazi avtorjev kot avtor (skladatelj in aranžer) podpisal Tone Košmrlj (dokaz lahko vidite na fotografijah spodaj).

"Pošljite cedeje v Nemčijo"

 

"Vse skladbe Pop Design so bolj ali manj plagiati – pošljite v Avstrijo in Nemčijo njihove kasete oziroma cedeje. Kakšen glasbeni urednik ali pošten producent, kot je Dieter Bohlen (Modern Talking), si bo morda z veseljem vzel čas in v nekaj urah ugotovil, od kod so skladbe ukradene. Kradli so vede, in to s kaset, ki so jih imeli doma. Ne da se nečesa dobesedno prepisati, če pesem slišiš po radiu – moraš imeti posnetek, in če imaš kaseto, imaš tudi ovitek, na ovitku pa ime avtorja," je povedal glasbenik Aleksander Cepuš, nekdanji član Don Mentony Benda, in dodal, da če preostale pesmi skupine Pop Design niso plagiati, potem se tako ali tako nimajo česa bati.

 

Tudi kraja intelektualne lastnine je zgolj in samo kraja in za krajo intelektualne lastnine ni opravičila.
Jurij Žurej, direktor UIL

Ni težko najti avtorja pesmi
Tone Košmrlj se nam je na svoji Facebook strani javno zahvalil, da smo našli izvirnega avtorja pesmi Na božično noč, ker to njemu v 21 letih ni uspelo.

V nekaj minutah smo s pomočjo Googla ugotovili, da sta avtorja pesmi Wahnsinn, ki jo izvaja Roy Black in je izšla leta 1985, Candy de Rouge in Irma Holder, avtorja pesmi Tears in the Rain, ki jo je leta 1989 prepevala tudi Robin Beck, pa sta Diane Warren in Desmond Child. Obe pesmi sta bili velika hita in obe sta bili izdani pred pesmima Pop Design Zate in Zaspi pri meni nocoj.


UIL pridobiva informacije
"Urad bo Sazas pozval, naj obrazložijo, kako varujejo dejanske avtorje v primerih utemeljenega suma plagiatorstva ali celo priznanja le-tega. Pridobivamo dodatne informacije v zvezi z do zdaj znanimi primeri in jih bomo posredovali pristojnim organom," nam je povedal direktor Urada za intelektualno lastnino (UIL) Jurij Žurej.

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.