Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Šest ur za 64 skladb

Na 17. festivalu Slovenska polka in valček bomo 15. aprila slišali 12 skladb, od Žurnal24 main
Slovenska polka in valček. Očitki na delo in sestavo komisije ter na obveščanje o rezultatih.

“Naša pravna služba je ugotovila, da je pravnoformalno izbira izpeljana pravilno in da ne drži niti ena trditev, ki je zapisana tam,” je mnenje litijskega notarja Mira Bregarja, da bi RTV Slovenija zaradi domnevnih nepravilnosti morala razveljaviti javni razpis za sodelovanje na festivalu Slovenska polka in valček, komentiral odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija

Bregar, ki je, kot pravi, mnenje o izvedbi razpisa napisal na željo enega od glasbenikov, nacionalki med drugim očita, da so rezultati izbora prišli v medije, preden so bili z odločitvijo komisije seznanjeni sodelujoči na razpisu, da nekateri člani komisije, zlasti njen predsednik Toni Verderber, nimajo ustrezne glasbene izobrazbe in da se je komisija med 64 prispelimi skladbami odločala le en dan, kar naj bi bilo bistveno premalo za takšno število skladb.

Ana | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekateri ocenjevali glasbo, drugi besedila
Vardjan priznava, da se je komisija o skladbah odločala le en dan, a naj bi bilo to po njegovem mnenju dovolj: “Skladb je bilo 64. Ena traja tri minute, in če se o njej še tri minute razpravlja, to znese šest ur. Komisija je zasedala še malo dlje, tako da so absolutno preposlušali vse pesmi ter se strokovno in v smiselnem času odločili, katera skladba naj se uvrsti na Slovensko polko in valček." Po mnenju Vardjana tudi ni potrebno, da imajo vsi člani komisije glasbeno izobrazbo, saj so glasbeniki notni zapis na razpis morali poslati, da so z njim izkazovali avtorstvo pesmi, “to pa ne pomeni, da morajo vsi, ki te pesmi poslušajo, znati brati note. Eden od članov žirije je ocenjeval samo besedila, kar avtomatsko pomeni, da nekateri znajo brati note, drugi ne, so pa vsi strokovnjaki na področju narodno-zabavne glasbe.”

Na očitke, da so rezultati komisije prišli v medije prej, preden so bili o njih obveščeni vsi prijavljeni na razpis, Vardjan odgovarja: “Naša služba za odnose z javnostmi je poslala rezultate glasovanja po adremi, ki jo ima, urednik festivala Andrej Hofer pa je isti večer poklical tiste, ki so izbrani, ker jih je treba takoj obvestiti, saj se morajo pripraviti. Andrej Hofer mi je zagotovil, da ni poklical niti enega radia in razkril rezultatov. Morda je to storil kdo od teh, ki so bili izbrani na festival.” Vardjan za konec dodaja, da takšna pisma dobivajo vsako leto in da razen notarskega mnenja na TV Slovenija v zvezi z izborom ni prispela niti ena
pritožba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.