Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Si upate dlje od najdlje?

Dlje od najdlje Barbara Čeferin
Danes priporočamo ogled drame Dlje od najdlje, ki jo bodo ob 16. in 20. uri uprizorili na odru Mestnega gledališča ljubljanskega.

Avtorica Zinnie Harris je pri pisanju sledila resnični zgodbi o skrivnostnem otočku z imenom Tristan da Cunha, kjer je nekaj let kot anglikanski duhovnik služboval in z družino živel njen ded. Vulkanski otok v južnem Atlantiku sicer velja za najbolj odročen naseljen kraj na svetu in je del britanskega prekomorskega teritorija.

Na drobcenem otoku je življenje povsem drugačno kot na celini: ladja na njem pristane vsakih šest mesecev, otočane pa združuje nekakšna mešanica kultur in obdobij, poseben jezik, svojstvene navade ter predvsem velika skrivnost in občutek krivde, ki sta skrbno varovana pred zunanjim svetom. Otoška skupnost šteje okrog 170 prebivalcev, ki lovijo jastoge in jedo pingvinja jajca. Na otoku ni elektrike in ni dreves, edina razsvetljava so oljenke, hiše pa so zgrajene iz kamna in desk, ki jih je prineslo z ladijskih razbitin.

Bill Lavarello (Milan Štefe), otočan v poznih 50-ih, živi s svojo ženo Mill (Judita Zidar). Njun mladi nečak Francis (Jure Henigman) na otok pripelje podjetnika iz Cape Towna, gospoda Hansna (Matej Puc), ki s poslovno idejo napoveduje spremembe v življenju otočanov. Zaradi izbruha vulkana otočane evakuirajo v Veliko Britanijo. Z lažjo, da vrnitev zaradi vulkanske katastrofe ni mogoča, podjetnik Hansen otočane zadržuje na delu v svoji tovarni. Vendar je hrepenenje po vrnitvi tako močno, da je Mill pripravljena izdati celo otoško skrivnost, ki si jo deli z Billom ter mlado in osamljeno Rebecco (Tjaša Železnik).

Za vstopnico boste odšteli od 7,90 evra do 10,80 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.