Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Šibeniški festival Terraneo se je spet dokazal

terraneo
1/26
Walter Sirotić, Nikola Zelmanović, Tomislav Sporiš, Zvonimir Ferina
V petek se je v Šibeniku uspešno zaključil festival Terraneo, ki je privabil 45.000 obiskovalcev, med njimi številne Slovence.

V štirih dnevih, kolikor je trajal festival, se je na sedmih prizoriščih izmenjalo 120 vrhunskih svetovnih in domačih glasbenih imen. The Roots, Thievery Corporation, The XX, Parov Stelar band, The Ting Tings, The Horrors, The Vaccines, Future of the Left in The Jon Spencer Blues Explosion je le nekaj bendov, ki so razplesali obiskovalce in poskrbeli za odličen žur.

"S festivalom smo zelo zadovoljni. Atmosfera je bila odlična. V realizaciji Terranea je sodelovala vsaj 300 članska ekipa. Gre za zahteven projekt, a nam podatek, da se je letos obisk povečal za 30 odstotkov govori, da smo na pravi poti," je povedal Luka Pavić, direktor Terranea. Pester glasbeni program pa je že v drugo zakrivil Mate Škugor, ki rad poudarja, da je dober tisti festival, ki glasbeno tudi izobražuje: "Glavna smernica pri sestavi programa je raznolikost in pokritost najširšega spektra glasbenih žanrov. Nekaj je preverjenih imen, najraje pa vidim, da se obiskovalci navdušijo nad novo odkrito skupino, ki so jo spoznali na kakšnem izmed odrov našega festivala."

Pa poglejmo v nadaljevanju, kateri novi in stari bendi so nas razvneli bolj ali manj. Prvi dan sta ob 19 uri na žgočem soncu otvorila festival Gatuzo, zagrebški rock dvojec, ki pa jima je nekoliko ponagajala tehnika. Na hitro smo preverili še kondicijo Goribor-ja, ki je odigral soliden špil, a nas je že vleklo naprej, na koncert The Ting Tings, ki so predstavili novi album Saunds From Nowheresville in navdušili z mladostniško energijo in prepletom popa, punka in hip-hopa številno občinstvo. Glavna atrakcija večera pa so bili Thievery Corporation Roba Garze in Erica Hiltona, ki ju je spremljal velik bend in pet gostujočih glasbenikov, ki so se izmenjavali na glavnem odru in povzročali plesne sunke in valove, ki jih je bilo čutiti tudi v center Šibenika. Drugi dan so nastopili naši Žoambo Žoet Workestrao, a smo jih žal zamudili. Ujeli smo dva mlada benda iz Anglije, The Horrosrs in The Vaccines, ki sta prvič nastopala na Hrvaškem in se veselila novih izkušenj. Glavna atrakcija pa so bili The Roots. Tretji dan se je otvoril z špilom slovenskih fantov The Toronto Drug Bust, ki so prišli v Šibenik direktno iz festivala Sziget in zaradi res nehvaležne in zgodnje ure nastopili le pred neka deset obiskovalci. Komaj smo dočakali nastop skupine The John Spencer Blues Explosion, newyorškega trojčeka, rojenega v 90-ih, ki pa je še danes v odlični formi, če ne kar v življenski. Fantje so pravkar izdali svež album Meat and Bone.

Festival Terraneo je minil brez madežev. Morda so nas nekoliko iritirali zvoki iz Rakija bara, a kaj bi vse to, če lahko izbiraš med 120 bendi, ugodnimi cenami pijače in hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.